Finland 100 år - åländska evenemang

På den här sidan och i kalendern på regeringen.ax och på facebooksidan "Åland uppmärksammar Åland 100 år" kommer alla evenemang i åländsk regi att läggas ut.

Februari

Konvalescenten av Helene Schjerfbeck
14 februari – 12 mars

Ålands konstmuseum har äran att inleda Finlands Nationalgalleri, Konstmuseet Ateneums, stora satsning för Finlands 100 års jubileum Klassiker på turné. Under denna turné kommer två kända verk ur Ateneums samlingar att visas på elva konstmuseer runt om i Finland. Till Ålands konstmuseum kommer ett av de två verken, den älskade klassikern Konvalescenten (1888) av Helene Schjerfbeck. Det andra verket, som istället turnerar längs Finlands östra gräns, är Eero Järnefelts målning Trälar under penningen/Sved.

Helene Schjerfbeck (1862-1946) räknas idag till de mest betydande modernisterna i hela den västerländska konsten. Hon är känd för sina uttrycksfulla självporträtt och sitt traditionella historiemåleri.

Lunchguidning/Möten kring konst

Torsdagen den 16 februari kl. 12
Lena Holger, konsthistorisk forskare, berättar om ett av Helene Schjerfbecks Konvalescenten.

Föreläsning om Helene Schjerfbeck

Torsdagen den 16 februari kl. 18
Lena Holger berättar om Helene Schjerfbecks liv och hennes konstnärskap.  Holger har forskat om Helene Schjerfbeck i över trettio år och skrivit ett flertal böcker om henne. 

Mars

PLOP – färgstark och utforskande jazz från Finland!

Frijazzkollektivet PLOP består av tre unga jazzveteraner från Helsingfors. Trion utforskar begreppet musikalisk frihet och utmanar ständigt varandra och publiken med nyskapande och improvisatorisk jazz. Ingen konsert är den andra lik med PLOP.

Torsdag 16 mars kl 19 Auditoriet, Alandica. Gratis inträde!

Konserten arrangeras i samarbete med Finnish Jazz Federation och är ett av Nordens institut på Ålands bidrag att uppmärksamma Finland 100 på Åland.

Medlemmar
Mikko Innanen - saxofon
Joonas Riippa - trummor
Ville Herrala – bas

Sankt Annæ Pigekor från Danmark firar Finland 100 med en konsert i Alandica

Sankt Annæ Pigekor från Köpenhamn besöker Åland och ger en konsert i Alandica fredag 31 mars kl 19.

Konserten är ett av NIPÅs bidrag till firandet av Finland 100 år 2017. Varmt välkomna att fira tillsammans!

Om Sankt Annæ Pigekor

Flickkören Sankt Annæ Pigekor grundades 1973 i Köpenhamn och består idag av 130 ungdomar uppdelade i två olika körgrupper, 11-13 år och 14-16 år. Sankt Annæ Pigekor är kända för sin breda repertoar med nykomponerade stycken, klassiska mästerverk och populärmusik. Kören har turnerat i USA, Kina, Italien och Island.

Datum och biljetter

Fredag 31 mars kl 19, Stora scenen, Alandica
Pris: 10€
Köp biljetter på alandica.ax eller i Alandicas biljettkassa mån-fre kl 9-16.30

Juni

”Självstyrelsen i en pinfärsk stat – en kontrafaktisk diskussion”

Som en del av att Åland uppmärksammar firandet av Finland 100 år ordnar Öppna högskolan på uppdrag av Ålands landskapsregering en föreläsningsserie kring Ålands förhållande till Finland i dåtid, nutid och framtid. Det första tillfället ”Självstyrelsen i en pinfärsk stat – en kontrafaktisk diskussion” ordnas den 10 juni 2017 klockan 13-16.

Medverkande är professor Dick Harrison (SWE), professor Henrik Meinander (FIN) och docent Kenneth Gustavsson (AX). Som moderator fungerar museichef Hanna Hagmark-Cooper (AX). Platsen är ännu öppen.

Mera information kommer att finnas på Högskolan på Ålands webbplats.

#finland100

Publicerad 3.1.2017
Uppdaterad 9.1.2017