Finland 100 år - åländska evenemang

På den här sidan och i kalendern på regeringen.ax och på facebooksidan "Åland uppmärksammar Åland 100 år" kommer alla evenemang i åländsk regi att läggas ut.

Februari

Konvalescenten av Helene Schjerfbeck
14 februari – 12 mars

Ålands konstmuseum har äran att inleda Finlands Nationalgalleri, Konstmuseet Ateneums, stora satsning för Finlands 100 års jubileum Klassiker på turné. Under denna turné kommer två kända verk ur Ateneums samlingar att visas på elva konstmuseer runt om i Finland. Till Ålands konstmuseum kommer ett av de två verken, den älskade klassikern Konvalescenten (1888) av Helene Schjerfbeck. Det andra verket, som istället turnerar längs Finlands östra gräns, är Eero Järnefelts målning Trälar under penningen/Sved.

Helene Schjerfbeck (1862-1946) räknas idag till de mest betydande modernisterna i hela den västerländska konsten. Hon är känd för sina uttrycksfulla självporträtt och sitt traditionella historiemåleri.

Lunchguidning/Möten kring konst

Torsdagen den 16 februari kl. 12
Lena Holger, konsthistorisk forskare, berättar om ett av Helene Schjerfbecks Konvalescenten.

Föreläsning om Helene Schjerfbeck

Torsdagen den 16 februari kl. 18
Lena Holger berättar om Helene Schjerfbecks liv och hennes konstnärskap.  Holger har forskat om Helene Schjerfbeck i över trettio år och skrivit ett flertal böcker om henne. 

Mars

PLOP – färgstark och utforskande jazz från Finland!

Frijazzkollektivet PLOP består av tre unga jazzveteraner från Helsingfors. Trion utforskar begreppet musikalisk frihet och utmanar ständigt varandra och publiken med nyskapande och improvisatorisk jazz. Ingen konsert är den andra lik med PLOP.

Torsdag 16 mars kl 19 Auditoriet, Alandica. Gratis inträde!

Konserten arrangeras i samarbete med Finnish Jazz Federation och är ett av Nordens institut på Ålands bidrag att uppmärksamma Finland 100 på Åland.

Medlemmar
Mikko Innanen - saxofon
Joonas Riippa - trummor
Ville Herrala – bas

Kastelholmssamtalen 2017 

När Ålands fredsinstitut för tredje gången arrangerar Kastelholmssamtal om fred uppmärksammas Finlands 100-årsjubileum. 2017 års samtal hålls under rubriken "Med Finland som granne - gränser och gränslöshet under 100 år". Samtalen 2017 hålls den 30 mars, på Ålands demilitariseringsdag. Årets slottspanel består av tidigare minister och högkommissarie Astrid Thors från Finland, tidigare framtidsminister Kristina Persson från Sverige, ambassadör René Nyberg från Finland och professor Nils Petter Gleditsch från Norge.

Kastelholmssamtalen består av två delar. Först hålls ett panelsamtal på Kastelholms slott inför inbjudna gäster från närområdet. Efter slottssamtalet fortsätter diskussionen i rundabordsform på närliggande restaurang Smakbyn. Vid rundabordssamtalet är allmänheten välkommen att delta i diskussionen tillsammans med panelen och publiken från slottet.  Anmälan är förlängd till 19 mars. Anmälan görs online på länken: https://www.lyyti.in/Rundabordssamtal17​.

Sankt Annæ Pigekor från Danmark firar Finland 100 med en konsert i Alandica

Sankt Annæ Pigekor från Köpenhamn besöker Åland och ger en konsert i Alandica fredag 31 mars kl 19.

Konserten är ett av NIPÅs bidrag till firandet av Finland 100 år 2017. Varmt välkomna att fira tillsammans!

Om Sankt Annæ Pigekor

Flickkören Sankt Annæ Pigekor grundades 1973 i Köpenhamn och består idag av 130 ungdomar uppdelade i två olika körgrupper, 11-13 år och 14-16 år. Sankt Annæ Pigekor är kända för sin breda repertoar med nykomponerade stycken, klassiska mästerverk och populärmusik. Kören har turnerat i USA, Kina, Italien och Island.

Datum och biljetter

Fredag 31 mars kl 19, Stora scenen, Alandica
Pris: 10€
Köp biljetter på alandica.ax eller i Alandicas biljettkassa mån-fre kl 9-16.30

April

Allsångskafé

Jomala bibliotek och kultur uppmärksammar Finland 100 år med ett Allsångskafé.

Allsångskafét hålls på  på Rönngården i Jomala den 6.4 kl. 19. (Ingby, norr om kyrkan)

Anders Hallbäck och Per-Arne Sondell leder allsången då vi sjunger sånger ur den vackra finlandssvenska sångskatten, bl.a. Där björkarna susa, Vinden drar, Ljuvliga ungdom och Sov du lilla videung. Anders och Per-Arne sjunger också solo under kvällen.

Alla, både gamla och unga är välkomna! Fritt inträde! Kaffeservering!

Holkbyggardag för hela familjen

Tillsammans med Ålands Natur och Miljö arrangerar Ålands Jakt- och Fiskemuseum en Holkbyggardag för hela familjen vid museet i Käringsund, Eckerö. Holkbyggardagen är endel av Finlands 100-års firande! 

Har du lust att bygga en holk åt småfåglarna!? Vill du veta mer om fåglar och bekanta dig med Ålands Naturskola?! Vill du göra nåt tillsammans?

Nu har du chansen lördagen den 22 april kl. 12-15. På detta vis gör vi något tillsammans för bostadsbristen! Vilken kommun bygger flest holkar? Se mer om kampanjen som pågår i hela fastlandet här.

Museet är öppet och erbjuder fågelbingo. Anki Johansson föreläser om fåglar kl. 12.30 och du får hjälp med holkbyggeriet och kan också pynta till den i konstnärsateljén! Ta på dig oömma kläder (om vädret tillåter är vi utomhus och bygger) ta med fikakorgen och så ses vi! 

Frivillig entre till museet.

Mer kan du läsa på Ålands jakt- och Fiskemuseums webbplats.
www.jaktfiskemuseum.ax

Åland i det hundraåriga Finland

Moderat Samling för Åland arrangerar en föreläsning med Herman Lindqvist på Bio Savoy torsdagen 27 april, kl 18.30. Fri entré. Temat är ”Åland i det hundraåriga Finland”.

Just nu när ny självstyrelselag, SoTe-reformen och studiemöjligheterna m.m. debatteras, så tycker moderaterna att en tillbakablick genom en utomstående iakttagares ögon med insikter i det historiska skeendet skulle vara värdefull. 

De flesta känner till Herman och har säkert läst någon av hans träffsäkra kåserier eller böcker, eller hört och sett honom på TV. Hans historiekunskaper är breda och djupa och hans nu aktuella bok om CG Mannerheim har direkta kopplingar till föreläsningens tema. Detta förenat med Hermans förmåga att levandegöra sina ämnen gör att vi ser fram emot besöket.

Herman kommer dessutom att hålla en gästföreläsning för gymnasieskolorna på torsdagseftermiddagen.

Juni

”Självstyrelsen i en pinfärsk stat – en kontrafaktisk diskussion”

Som en del av att Åland uppmärksammar firandet av Finland 100 år ordnar Öppna högskolan på uppdrag av Ålands landskapsregering en föreläsningsserie kring Ålands förhållande till Finland i dåtid, nutid och framtid. Det första tillfället ”Självstyrelsen i en pinfärsk stat – en kontrafaktisk diskussion” ordnas den 10 juni 2017 klockan 13-16.

Medverkande är professor Dick Harrison (SWE), professor Henrik Meinander (FIN) och docent Kenneth Gustavsson (AX). Som moderator fungerar museichef Hanna Hagmark-Cooper (AX). Platsen är ännu öppen.

Mera information kommer att finnas på Högskolan på Ålands webbplats.

Åland, en juvel bland Finlands fagra bygder

Önningebymuseet firar jubileumsåret med att ställa ut verk av konstnärer från Finland som deltog i den anrika Önningebykolonin.

Under åren 1886-1914 samlade Önningebykolonin svenska och finländska konstnärer så som Victor Westerholm, Elin Danielson, Hanna Rönnberg , J.A.G. Acke och Edvard Westman. Önningebykolonin som introducerade impressionismen i Finland har en viktig del i Finlands konsthistoria och kan sägas spegla upptakten till ett självständigt Finland. Utställningen, vars titel har hämtats från en tidningsartikel av Hanna Rönnberg, visar konstskildringar från Åland decennierna kring sekelskiftet 1900.

Utställningen visas 9 juni-31 augusti på Önningebymuseet, Önningeby, Jomala.

Augusti

Figaro1917

Figaro1917 är ett åländskt operaprojekt som bygger på musiken i Mozarts opera Figaros bröllop men med ett helt nytt libretto. Operan utspelar sig år 1917 på badhushotellet i Mariehamn. 

Bolsjeviker som gjort revolution, tyskar som nosar sig fram till Åland och svenskar som oroligt marscherar iland i Eckerö. Allt är osäkert och oklart. Finlands kamp för självständighet har tagit fart. Ålänningarna organiserar sig för att nå återförening med Sverige. Vem är rysstrogen, vem är finne eller finlandssvensk, vem är svensk och vem är ålänning?

Figaro1917 är en produktion med artister från Åland, Finland, Sverige och Ryssland. Operan sjungs på svenska. Librettot är helt nytt och blandar friskt gammalt och nytt. Bröllopet blir en uppsluppen tillställ­ning med många oväntade infall och händelser.

Datum och biljetter

Figaro1917 ges i fyra föreställningar i Alandica kultur och kongress i Mariehamn. Premiären är den 18 augusti 2017. Därefter följer föreställningar den 19–21 augusti.

Biljetter erhålls via Alandica kultur och kongress, www.alandica.ax.

Figaro1917 är Kulturföreningen Katrinas bidrag till uppmärksammandet av Finland 100 år.

#finland100

Publicerad 3.1.2017
Uppdaterad 5.4.2017