Kulturmöten i vården

I det mångkulturella samhället är kunskapen om hur vi kan bemöta varandra på ett medmänskligt och professionellt sätt nyckeln till ett bra samarbete. I vården möts människor från olika länder och kulturer med olika förväntningar, erfarenheter, livsåskådning och föreställningar om hälsa och sjukdom. Ökade kunskaper ger större möjligheter att hantera nya situationer och undvika onödiga missförstånd.

Välkommen på seminarium med Jeanette Ohlsson Carlborg torsdag 19 maj kl 9-12.

Innehåll: Kulturspecifik syn på hälsa och sjukdom; Om kultur och kulturella tolkningsmönster; Kort om afghansk, somalisk och syrisk kultur och samhällsliv; Vilka faktorer styr våra attityder, normer och värderingar?; Varför är det självklara så svårt att förstå?; Vilka förväntningar har vi på varandra i vården?; Syn på individ och gruppsamhälle; Familj, anhöriga och deras roll; Vilken roll spelar religion och livsåskådning när du blir sjuk?; Utmaningar i vården idag; Det goda mötet.

Jeanette Ohlsson Carlborg är religionshistoriker med islam och den arabiska kulturen som specialinriktning. Jeanette har under 15 år föreläst och utbildat i ämnet interkulturell kommunikation och om kulturmöten och bemötande över kultur- och religionsgränser.

Målgrupp: yrkesverksamma inom sjuk- och hälsovård, äldreomsorg. Seminariet är öppet för andra yrkegrupper i mån av utrymme. (se även föreläsning den 18 maj)

Föreläsningen är avgiftsfri och öppen för alla intresserade. Observera att förhandsanmälan krävs.

Mer information och anmälan: integrationssamordnare johanna.fogelstrom@regeringen.ax, senast 11 maj 2016.

Plats:
ÅHS konferens (Centralsjukhuset) -