Mårdhund

Utseende

Mårdhunden (Nycrercutus procyoinides) utgör ett eget släkte av familjen hunddjur och kommer ursprungligen från de östra delarna av Asien. Storlek som en räv, men har kortare ben och svans, och ett litet huvud med korta runda öron. Djuret liknar mest en tvättbjörn. Höjd ca 40-50 cm, kroppslängd 50-70 cm. Vikt ca 4-6 kg på sommaren och 6-10 kg på senhösten. Mårdhunden har en karakteristisk ansiktsmask, med svarta teckningar runt ögonen. Huvudet och främre delen av nosen är i övrigt ljust. Pälsen är tät och mjuk. Den är brun till gulbrun med mörka markeringar över och runt skuldrorna och längs sidorna. Magen är ljusare, medan bröstet och benen är mörka, nästan svarta. Färgerna blir mörkare och pälsen tjockare på vintern.

Förväxling

Av vanligen förekommande djur på Åland kan mårdhunden i första hand förväxlas med räv men der har som nämnts kortare ben och svans.

Spridning

Mårdhunden kommer ursprungligen från de östra delarna av Asien. Mårdhunden introducerades som pälsvilt till västra delarna av före detta Sovjetunionen mellan åren 1929-1955. Sedan dess har den koloniserat stora delar av i Centraleuropa.

Hittills observerat på Åland

På Åland trafikdödades den första mårdhunden 1975 i Eckerö och efter det har mårdhundar påträffats överallt i landskapet.

Övrigt

Mårdhunden är en främmande invasiv art som kan orsaka stor skada på inhemska fåglar och amfibier. Dessutom kan den sprida allmänfarliga sjukdomar som rabies och dvärgbandmask. Av denna anledning är det jakttid året runt på den.

Läs om mårdhund på Jägareförbundets webbplats

Läs om mårdhund på Finlands viltcentrals webbplats

Publicerad 21.5.2015
Uppdaterad 28.12.2016