Mink

Utseende

Minkens (Mustela vison) kroppslängd är 30–70 cm, svansen 15–21 cm, vikt 360–1 750 g. Färgen brunsvart, ibland nästan svart. Vit underläpp. På bröstet och buken ibland vita fläckar. Kroppen är lång och smidig, benen korta. Små öron. Minkens färg varierar ofta.

Förväxling

På Åland kan minken förväxlas med skogsmård och utter, men minken är mindre.

Spridning

Minken hör hemma i Nordamerika. Minkbeståndet i Europa har fått sin början från rymningar från pälsfarmer under 1920-talet. Avkomman från dessa rymlingar har spridit sig och påträffas numera över stora delar av norra Europa.

Hittills observerat på Åland

Mink togs som pälsdjur till landskapet på 1940-talet och rymlingar från dessa har lett till att den nu finns över hela landskapet. Även en del invandring österifrån har förekommit. Rikligast är stammarna i allmänhet i närheten av vatten. Den trivs därför bra i skärgården.

Övrigt

Minken är ett stort gissel för sjöfågelsbestånden. Förutom fågel och ägg äter minken även däggdjur samt fisk. Av denna anledning är det jakttid året runt på den.

Läs om mink på Svenska Jägareförbundets webbplats

Läs om mink på  Finlands viltcentrals webbplats

Publicerad 21.5.2015
Uppdaterad 9.3.2016