Åland i fastländsk media under augusti 2017

Under augusti har Åland fått synlighet i samtliga fastländska medier med sammanlagt 838 artiklar. I de digitala medierna förekom Åland i 573 artiklar och i de tryckta medierna i 265 artiklar. Sammanlagt 62 artiklar i digitala medier behandlade ämnen som rör samhällsfrågor och politik.

Under slutet av augusti fick Ålands demilitarisering uppmärksamhet i medierna när Försvarsmaktens huvudstab förbjöd det ryska utbildningsfartyget Kruzenshtern att besöka Åland samtidigt som den ryska militärövningen Zapad pågår. Sammanlagt 33 digitala artiklar handlade om detta.

Gällande samhällsfrågor och politik publicerade Vasabladet en FNB notis den 16 augusti där riksdagsledamot Mats Löfström uttalade sig om statsfinanserna och klumpsumman.

Suvi-Anne Siimes framhöll i Helsingin Sanomat den 22 augusti att Åland är ett föredöme gällande sysselsättningsnivån som man borde ta efter. Ilta Sanomat kontrade med kommentar från Teemu Muhonen som anser att det är fastlandets förtjänst att det går bra för Åland.

Den 27 augusti publicerade Yle Svenska en intervju med kommerserådet Anders Wiklöf om företagskultur och samhällsfrågor.

Den 30 augusti rapporterade Svenska Yle att Åland som ett led i landskapets klimatstrategi inte efter 2030 kommer att tillåta försäljning av nya bensindrivna bilar.

Några av samhällsartiklarna handlade om att president Sauli Niinistös kommande besök på Åland i samband med lagtingets öppnande. I slutet av augusti rapporterades om Svenska riksdagsgruppens möte på Åland.

Som exempel på nyheter gällande försvar, tull och polis (sammanlagt 25 artiklar) kan nämnas att Ilta Sanomat den 25 augusti rapporterade om att Svenska försvaret röjer gamla ryska minor på åländskt vatten. Andra medier som också rapporterade om detta var Lapin Kansa, Keskisuomalainen och Vasabaladet. Yle Svenska nyheter rapporterade om ett stort narkotikabeslag på Åland.

Gällande nyhetsartiklar om hälso- och sjukvård (sammanlagt 28 artiklar) intresserade sig många medier bl.a. också Radio Pori och Ilskelmä Rex för den uppskattade livslängden som uppges vara högst på Åland tillsammans med västra och södra Finland. Man rapporterade också om att det förekommer minst sjukdom i små kommuner på Åland.

Artiklar som berör ekonomi- och företag (sammanlagt 24) handlar i huvudsak om Nextjet som flyger rutten Stockholm – Mariehamn - Åbo och flygbolagets ekonomi och fortsatta flygtillstånd.