Åland i fastländsk media under november 2017

Under november fick Åland synlighet i samtliga fastländska medier i sammanlagt 988 artiklar. I de digitala medierna förekom Åland i 578 artiklar och i de tryckta medierna i 410 artiklar. Sammanlagt 56 artiklar i digitala medier behandlade ämnen som rör samhällsfrågor och politik.

Sammanlagt 56 artiklar handlade om ämnen som rör politik och samhälle. I samband med att Nordiska Rådets 69:e session hölls i Helsingfors i början av månaden handlade några artiklar om arbetsspråket i Nordiska Rådet och President Britt Lundbergs tidigare röstning i frågan.

Yle uppmärksammade president Sauli Niinistös besök på Åland i samband med öppnandet av Lagtinget den 3 november.

Den 27 november rapporterade Verkko Uutiset om presidentkandidatsdebatten där bl.a. försvarsfrågor togs upp. President Sauli Niinistö uttryckte att han skulle vilja samla alla 11 signatärmakter som godkänt Ålands demilitarisering och neutralisering år 2021 för att fira att det är hundra år sedan undertecknandet. Enligt presidenten har både Finland och Sverige ett stort intresse att hålla Åland obefäst.

Den 25 november uppmärksammade Yle svenska att Åland just nu är den största ståluppköparen i Europa i och med att dockan för Pommern byggs.

Vastuullisuutiset.fi och Tekniikka ja Talous skrev att Åland i framtiden skulle kunna bli ett område med flexibla energisystem. Centrum Balticum skrev också att Åland skulle kunna stå modell som första område med intelligent elnätverk. Co2raportti skrev om ministrarna Kimmo Tiilikainens och Camilla Gunells möte i Helsingfors där de diskuterade Åland som försöksområde för intelligenta energisystem.

Sammanlagt 101 artiklar handlade under november om ekonomi och företag. Elva av nyheterna om ekonomi och företag handlade om Åland Post och misstankarna om brott som riktas mot Åland Post och tillslaget som tullen gjorde i början av månaden. Bl.a. Lapin Kansa rapporterade om detta den 1 november.

I november varje år intresserar sig medierna för vilka personer som ligger i topp gällande inkomster. Åland har flera personer som finns högt med på inkomstlistorna och en del av ekonominyheterna handlar om detta.

Åland skrevs också om i sammanhanget när det gäller fastighetsskatt. Man lyfte fram Åland där fastighetsskatten i många kommuner är obefintlig i jämförelse med de kommuner i södra Finland som har högst fastighetsskatt.

I slutet av november skrevs om att Veikkaus slutar sin verksamhet med lotterispel på Åland. Nio artiklar handlade om detta.

Sjöfart och rederier handlade 51 artiklar om. Bl.a. skrevs om farledsavgifter och om Viking Lines försämrade resultat.

Kontaktperson:

Lena von Knorring

Kontorschef

Ålandskontoret

Annegatan 22 A 3

00100 Helsingfors

+358 50 463 7915

lena.vonknorring@regeringen.ax