Åland i fastländsk media under oktober 2017

Under oktober har Åland fått synlighet i samtliga fastländska medier med sammanlagt 1107 artiklar. I de digitala medierna förekom Åland i 563 artiklar och i de tryckta medierna i 544 artiklar. Sammanlagt 115 artiklar i digitala medier behandlade ämnen som rör samhällsfrågor och politik. Ett ämne som fick stor uppmärksamhet i det politiska nyhetsflödet under oktober var spekulationer om en möjlig självständighet för Åland vilket aktualiserades i och med händelserna i Katalonien. En annan aktuell fråga i och med att Nordiska Rådets session hölls i Helsingfors med inledning den 31 oktober var språkfrågan om finska och isländska ska få bli officiella arbetsspråk i Nordiska Rådet.

Händelserna i Katalonien gjorde att det drogs vissa paralleller till Åland och Ilta-Sanomat spekulerade bl.a. i hur ett självständigt Åland skulle se ut. Turun Sanomat publicerade ett inlägg den 3.11 där rubriken löd ungefär ”De får så bra stöd att de inte ids söka om självständighet”. Mikael Jugner (Yle:s tidigare chef och tidigare SDP politiker) intervjuades i Yle Svenska och Demokraatti.fi där han uttryckte ”Ge Åland självständighet om landskapet så önskar”. Den 7 oktober intervjuades Axel Jonsson (ÅF) i finska Yle och i IltaSanomat om Ålands självständighet. Demokraatti.fi fortsatte på temat den 9 oktober. UusiSuomi publicerade den 12 oktober en kommentar av Riksdagsledamot Mats Löfström (C) där han påpekade att den pågående krisen i Katalonien påminner om situationen på Åland i början av 1900-talet. Därtill skrev Mats Löfström i sin insändare i Åbo Underrättelser den 21 oktober om Åland är närande eller tärande för övriga Finland.

Diskussionerna i media om arbetsspråken i Nordiska Rådet fortsatte. Den 27 oktober publicerade Suomen Kuvalehti en karikatyrbild på Nordiska Rådets president Britt Lundberg med innehållet att de finska och isländska språken inte duger för ”skitsnack” i Nordiska Rådet.

Tekniikka ja Talous skrev i slutet av månaden att Finlands rikaste område inte producerat några uppfinningar. De ville belysa att påståendet att välfärd föder innovationer inte stämmer eftersom inga patentansökningar över innovationer inkommit från Åland under den senaste tiden. Medierna uppmärksammade också att Åland kan bli ett testområde för hållbar energiproduktion.

Många artiklar under oktober handlade om president Sauli Niinistös besök runt om i Finland och i dessa nämndes att Presidenten besöker Åland för att öppna Lagtinget den 3 november.

Yle.fi, Satakunnankansa och Ilta-Sanomat uppmärksammade att inflyttningen på Åland varit rekordstor under fjolåret med över tusen inflyttade. Man noterade också att ca 100 av de inflyttade är finskspråkiga.

Diskussionen om en eventuell plats för Åland i EU-parlamentet spekulerades i av Turun Sanomat och Suomenmaa. T.ex. ansåg Merja Kyllönen (V) och Liisa Jaakonsaari (SDP) att parlamentsplatserna som blir över i och med Brexit borde dras in.

Yle Svenska rapporterade den 5 oktober om att JK fastställt att finansministeriet bröt mot språklagen i och med båtskatteförslaget.

Den 30 oktober skrev Vasabladet om underskottet på 4,5 miljoner i Ålands landskapsregerings budgetförslag för 2018.

Man kan konstatera att Åland fått relativt stor synlighet gällande politiska nyheter i media under månaden som gick.

Ett annat ämne som medierna gärna skriver om är den förväntade livslängden. Att skillnaden i den förväntade livslängden mellan könen är minst på Åland (4 år) framkom i sex artiklar.