Åland i finsk och finlandssvensk press samt online media

Nytt från Ålandskontoret i Helsingfors

Mediebevakningen av finsk press har förnyats

Det är Meltwater Finland Ab som levererar det nya, helt digitala materialet. Nu inkluderar det inte bara nyheter i tryckt finskspråkig media utan också all svenskspråkig media samt all online media! Det har betytt en enorm ökning av data med sökord för allt som berör Åland – ännu för tillfället även massa irrelevant information – som vi jobbar med att eliminera för att kunna processa endast det relevanta. Det medför att den nya statistiken inte är jämförbar med den gamla mediabevakningens.

Nya vindar blåser på Ålandskontoret i Helsingfors

Min enda och kära kollega Britt Inger Wahe gick i välförtjänt pension efter att ha byggt upp och lotsat detta kontor i 32 års tid! En ny kontorschef och efterträdare för Britt Inger är under arbete. Kontoret grundades i mars 1984 av landskapsregeringen, Ålands handelskammare och den politiska organisationen Åländsk Samling. Tanken var att kontoret skulle arbeta för Ålands intressen i Helsingfors och riket på alla plan och assistera den åländska riksdagsledamoten.

Föreningen Ålands vänners årsmiddag i Helsingfors

Den 13 mars firade föreningen Ålands vänner sin årsmiddag i Helsingfors samt höll ett extraordinarie årsmöte där föreningen fick en ny styrelse med Mats Löfström som ordförande och Sverker Skogberg som viceordförande. Nya styrelsemedlemmar är Gustaf Borenius, Jenna Kuitunen, Andreas Wilkman och Karolina Öberg. Kristina Palmgren och Susanna Lindberg omvaldes. Lycka till och inspirerande verksamhet!

Ekonomi, politik och samhälle

Ledningen för Orkla besökte Chips fabriken i Haraldsby 1 mars. Övriga artiklar om fabriken gav ca 30 notiser. Det finns mycket sympati för fabrikens fortsatta existens på Åland och finländarna vill också i fortsättningen äta inhemska produkter av potatis.(ca 40 notiser)

Regeringen kan inte hjälpa chipsfabriken på Åland:

Regeringen saknar redskap för att ekonomiskt kunna stöda den nedläggningshotade fabriken som tillverkar Taffel-chips och frysta potatisvaror på Åland. Det säger kommunikationsminister Anne Berner (C) som också ansvarar för Ålandsfrågor.

Enligt Berner är det ändå alltför tidigt att diskutera eventuella åtgärder så länge som samarbetsförhandlingarna vid Orkla Confectionery & Snacks Finland pågår. Bolaget inledde samarbetsförhandlingarna i februari. De berör hela personalen på Åland samt marknadsförings- och försäljningspersonal i Vanda. Om fabriken stängs försvinner minst 250 jobb från Åland.

De flesta enskilda rubrikerna i media fick Ålandsminister Anne Berners (C) besök på Åland den 8 mars. Den positiva hälsningen hon kom med från statminister Juha Sipilä (C), som i sista stund blev förhindrad att delta, var att de är positiva till en höjning av avräkningsbeloppet, den så kallade klumpsumman, som Åland får från finska staten varje år.

Vi är villiga att i samarbete med Finansministeriet utreda om summan kan utökas från 0,45 till 0,48 procent. Det finns en vilja hos både statsministern och mig att föra denna fråga vidare, sade Berner.

Klumpsumman består av statens inkomster med undantag för statens lån. Bakgrunden till utredningen om att höja klumpsumman ligger delvis i det fallerade vindkraftsstödet. Regeringen beslöt för några veckor sedan att ensidigt bryta överenskommelsen om att ge åländska vindkraftverksproducenter 60 miljoner euro i stöd trots att riksdagen klubbat genom beslutet.Beslutet om en höjning av klumpsumman kan göras tidigast under budgetförhandlingarna i höst.

Vi ser det som oerhört starka signaler att Ålandsministern och statsministern ställer sig positiva till att höjda avräkningsgrunden till 0,48, sade lantrådet Katrin Sjögren (Liberalerna).

Enligt Ålands landshövding Peter Lindbäck skulle förhöjningen, räknat från dagens klumpsumma, bli 15 miljoner euro. (ca 60 notiser)

Kyrkorådet i en åländsk församling gjorde fel då man sparkade sin kantor efter att han blivit fast för rattfylleri och uppträtt berusad inför barn. Det slår Helsingfors förvaltningsdomstol fast. Kantorns agerande är enligt domstolen klandervärt men eftersom han haft tjänsten i nio år utan problem borde församlingen i stället ha gett honom en varning och hänvisat honom till vård. Det var hösten 2014 som en kantor, anställd vid en åländsk församling, blåste 2,6 promille i en poliskontroll. Samma dag hade han uppträtt kraftigt berusad vid en musiktillställning för församlingens barn och dessutom uteblivit från en annan tillställning och från kyrkokörens övning. (ca 12 notiser)

Både öster och väster om Åland måste tobaken hållas gömd i affärerna för att vara så svåråtkomlig som möjligt och i nuläget gömmer också många åländska köpmän undan cigaretterna eftersom man inte känner till bestämmelserna som alltså är annorlunda på Åland. Landskapet har egen lagstiftningsbehörighet på området och landskapsregeringen har nu godkänt ett förslag till ny tobakslag. Motivet till de föreslagna ändringarna i den åländska tobakslagen är ett EU-direktiv som innehåller nya och strängare krav om tillverkning, presentation och försäljning av produkterna. Landskapsregeringen vill även att det ska bli förbjudet att sälja elektroniska cigaretter och påfyllnadsbehållare där smak och doft har tillsatts. Också örtprodukter avsedda att rökas föreslås förbjudas. Den nya lagen måste godkännas av lagtinget innan den kan träda i kraft.(ca 10 notiser)

Rahaautomaattiyhdistys (RAY) verkställande direktör Velipekka Nummikoski vill ha Paf med i ett nytt penningspelsbolag som skall bildas mellan landets övriga aktörer i branschen RAY, Veikkaus och Finntoto i början av nästa år. Orsaken är dels att merparten av Pafs intäkter kommer från finländska spelare, dels att en fusion skulle stärka monopolet. På Paf är man inte intresserad av erbjudandet. Man vill växa internationellt. Förra året köpte Paf ett italienskt spelbolag. I sista hand är det finska regeringen och Landskapsregeringen som tar beslutet.

MTVs nyheter 27.3 på MTV:s webbplats

Sjöfart och försvar

En kvinna hoppade överbord från Viking Lines Rosella ute på Ålands hav. Kvinnan hittades inte under räddningsoperationen som pågick i fyra timmar. Räddningsoperationen försvårades av den tjocka dimman och mörkret. (ca 18 notiser)

Fiske och Jakt

Ejdern klassas numera som hotad art på två europeiska rödlistor, en av dem ett beställningsverk av EU-kommissionen. Nu grunnar den åländska landskapsregeringen på strategin i den nya situationen som uppstått gällande den åländska vårfågeljakten. Landskapsregeringen ska i dagarna fatta beslut om årets vårfågeljakt på guding. Beslutet blir svårare än förr, säger närings- och miljöminister Camilla Gunell (Socialdemokraterna).

Omständigheterna är nya eftersom ejdern klassades om på både naturvårdsunionen IUCN:s lista och på den nya europeiska listan. Också på andra listor klassas ejdern som nära hotad, sårbar och till och med som starkt hotad. Det här måste landskapsregeringen beakta när vi fattar beslut om vårfågeljakten, säger hon.

(ca 5 notiser)

Sport

Den annalkande fotbollsligans start och matchen mellan IFK Mariehamn och HJK gav otaliga notiser.

Robert Helenius kommande match i Hartwallarenan i Helsingfors den 2 april gav ca 12 notiser. Helenius motståndare, fransmannen Johann Duhaupas har ett bra matchfacit att falla tillbaka på. Under sin proffskarriär har han vunnit 33 av 36 matcher. Finländaren är emellertid än så länge obesegrad.(ca 20 notiser)

Åland United lever i turbulens efter att huvudtränaren lämnade laget i februari. Den nye tränaren Giovanni Costantino ser mycket bra i Åland United, men lagets fulla kapacitet känner han inte än.

Pressöversikten sammanställs av Maria Larma på Ålandskontoret i Helsingfors.

maria.larma@alandskontoret.fi, telefon +358 40 5472257