Åland rör sig mot en bärkraftig och hållbar framtid

I februari bildades nätverket bärkraft.ax som samordnar arbetet för ett bärkraftigt och hållbart Åland.  I början av mars träffades nätverket för andra gången under en visions-workshop där den fortsatta riktningen klargjordes ytterligare. Landskapsregeringen, och den allmänna förvaltningen i synnerhet, har en nyckelroll som medaktör i nätverket och pådrivare i uppstartsfasen.

Vi har visat att vi menar allvar med kraftsamlingen för en hållbar samhällsutveckling. Tack vare stort engagemang från alla håll i förvaltningen har vi lyckats få med alla samhällssektorer och många i allmänheten i arbetet. Vi fortsätter med full kraft framåt samtidigt som vi förstår att vi alla har fullt upp både hemma och på jobbet, säger lantrådet Katrin Sjögren, vicelantrådet Camilla Gunell och förvaltnings- och utvecklingschefen Dan E Eriksson.

Bakgrunden till utvecklings- och hållbarhetsarbetet är lagtingets och landskapsregeringens gemensamma strävan om ett bärkraftigt och hållbart Åland senast 2051. Det hållbara Åland definieras av fyra hållbarhetsprinciper. Besök webbplatsen bärkraft.ax för att bekanta dig med hållbarhetsprinciperna.

Webbplatsen bärkraft.ax

Arbetet för ett bärkraftigt och hållbart Åland gick in i en ny fas den 9-10 februari under Forum för samhällsutveckling, där landskapsregeringen var huvudarrangör tillsammans med ett antal aktörer ur samhällets olika sektorer. Över 250 personer deltog i minst en av evenemangets tre delar, vars syfte var att skapa ett nätverk mellan näringslivet, offentliga sektorn och tredje sektorn.

Nätverket fick namnet bärkraft.ax och är en plattform för alla som vill engagera sig för ett bärkraftigt och hållbart Åland. Vi behöver samordna kompetens och drivkraft, och vi behöver träffas – både på nätet och i verkligheten för öppna diskussioner.

Utvecklings- och hållbarhetsrådet är en del av bärkraft.ax

Flera föreläsare hade bjudits in, bland andra Charlotta Szczepanowski (årets hållbarhetschef i Sverige 2014) från svenska Riksbyggen, Jeppe Klockareson som berättade om hållbara destinationer samt Karl-Henrik Robért, professor i strategisk hållbar utveckling vid Blekinge Tekniska Högskola. Under evenemanget bildades även ett utvecklings- och hållbarhetsråd. Rådet har till uppdrag att stöda nätverket och processens långsiktighet, förankring och samlade kunskap, med särskilt ansvar för nätverkets vitalitet och långsiktiga existens.

Lantråd Katrin Sjögren, ordförande

Vice lantråd Camilla Gunell, viceordförande

Petra Granholm, vice ordförande Ålands Natur & Miljö

Danielle Lindholm, barnkonventionsansvarig Rädda Barnen

Tage Eriksson, jordbrukare samt ordförande i Ålands producentförbund

Edvard Johansson, rektor Högskolan på Åland

Robert Jansson, verksamhetsledare Emmaus

Peter Wiklöf, vd Ålandsbanken

Jan Hanses, vd Viking Line

Barbara Heinonen, stadsdirektör Mariehamns stad

Rebecka Eriksson, vice vd Eriksson Capital

Dan E Eriksson, förvaltnings- och utvecklingschef Ålands landskapsregering

Visions-workshop

Den 1 mars togs arbetet vidare under en visions-workshop med nära 100 deltagare, som slog sina kloka huvuden ihop för att lägga grunden till en vision för hur ett bärkraftigt och hållbart Åland faktiskt ska se ut. Gruppdiskussionerna rörde högt och lågt, men i fokus hamnade människan. Visionens formulering fortsätter att bearbetas under våren av alla som vill vara delaktiga.

Strategiska utvecklingsmål och expertpanel

När ett utkast till vision är framtaget börjar arbetet med att ta fram förslag till strategiska utvecklingsmål per 2030. En expertpanel utses som stöd i detta arbete.

Expertpanelen består av sakkunniga och visionärer inom sina egna respektive verksamhetsområden. Uppdraget som medlem i expertpanelen är att formulera förslag till ett eller flera strategiska utvecklingsmål för Åland, som bedöms vara av avgörande betydelse för en bärkraftig och hållbar samhällsutveckling. I uppdraget ingår även att synliggöra de områden där det åländska samhället idag är ohållbart i förhållande till hållbarhetsprinciperna.

Förslagen till strategiska utvecklingsmål ska vara motiverade, mätbara och bidra till förverkligandet av Ålands vision. Hållbarhetsprinciperna och FN:s 17 globala hållbara utvecklingsmål (2030) utgör ram för inriktningen av de strategiska utvecklingsmålen.

Den 1 juni sammanträder utvecklings- och hållbarhetsrådet för första gången i syfte att behandla förslaget till vision och strategiska utvecklingsmål.

Öppet möte 12 april

Den 12 april kl 18.30 hålls ett öppet möte i Stadshuset för alla i nätverket. Senaste nytt inför mötet finns på bärkraft.ax Facebook-sida.

bärkraft.ax Facebook-sida

Ledningsgruppen bearbetar strategier och ansvarsfördelning i april

Planeringen av landskapsregeringens egna interna utvecklings- och hållbarhetsarbete går vidare genom att ledningsgruppen, i april, bearbetar strategier och ansvarsfördelning för bland annat vår egen hållbarhetsredovisning och former för intern utbildning i hållbar utveckling.

Hållbar samhällsutveckling är en av de viktigaste framtidsfrågorna och kräver samarbete på alla plan. Vi har inte alla svaren än utan behöver söka svaren tillsammans. Välkommen med i arbetet. Din kompetens och ditt engagemang behövs.