Åland välkomnar 14e mandat – ”Det bör gå till Åland”

Det är nu klart att Finland föreslås få ett 14e tilläggsmandat vid en omfördelning av platserna i Europaparlamentet. Ålands landskapsregering förutsätter därmed att Finland nu lever upp till sina tidigare löften om att åländsk representation ska tillgodoses.

Idag, onsdag den 7 februari, har Europaparlamentet i plenum antagit sin position om parlamentets framtida sammansättning. Europaparlamentet hade i uppgift att se över sammansättningen redan i slutet av 2016 för att inför mandatperioden 2019-2024 hitta ett system som är mer rättvist. Problemet som ska åtgärdas är att ledamöter från de stora länderna representerar långt fler medborgare än ledamöter som väljs från medlemsländer med mindre befolkning.

I och med folkomröstningen om Storbritanniens utträde ur EU fick översynen en ny dimension, och nu har Europaparlamentet också tagit ställning till vad som händer med de 73 platser som blir lediga när Storbritannien lämnar EU. Parlamentet omfattade det konstitutionella utskottets förslag, där 22 av de brittiska mandaten omfördelas för att garantera att inga medlemsländer förlorar ett säte i den ovan nämnda processen. Den föreslagna fördelningen innebär att Europarlamentet minskar till 705 ledamöter, men att inget land förlorar mandat. Enligt förslaget får Finland ett extra mandat, det vill säga 14 stycken istället för dagens 13. Europaparlamentet uppmanar även Europeiska unionens råd att anta en rättslig grund för införandet av en transnationell vallista.

Det ändringsförslag som framförts av europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP) och den liberala ALDE-gruppen, som understryker möjligheten för medlemsstater att tilldela mandat till regioner med lagstiftande makt, antogs inte av parlamentet.

Från Åland välkomnar vi Europaparlamentets position. Nu kan Finlands riksdag och regering respektera sina tidigare löften att säkra åländsk representation i Europaparlamentet när Finland tilldelas ett ytterligare mandat. Vi förutsätter att regeringen håller ingångna avtal och att det demokratiska underskott den åländska befolkningen lider av nu kan åtgärdas, kommenterar lantrådet Katrin Sjögren. 

Sedan 2009 finns ett principbeslut från Finlands regering om att regeringen i förhandlingar om Europaparlamentets mandatfördelning ska hävda Ålands internationella särställning och arbeta för att utveckla landskapets inflytande på EU-nivå.

Efter att Europaparlamentet antagit sitt förslag går det till Europeiska unionens råd där EU:s medlemsländer ska ta ställning till förslaget. Ett beslut väntas fattas den 28-29 juni 2018.

Ytterligare information:

Katrin Sjögren, lantråd

Telefon +358 18 25370 eller +358 457 5295100

katrin.sjogren@regeringen.ax

Nina Fellman, kansliminister

Telefon +358 18 25379 eller +358 40 8360220

nina.fellman@regeringen.ax

Julia Lindholm, specialrådgivare 

Telefon +32 476 943529

julia.lindholm@formin.fi