Ålandskontorets pressöversikt september 2015; Åland i finskspråkiga media

I september 2015 registrerades 547 medieträffar för sökordet Åland; 525 pressnotiser, 162 ingick i den så kallade Top Ten gruppen, 22 träffar fanns i etermedia. Den sammanlagda upplagan för samtliga träffar var 31 672 320.

Ekonomi, politik och samhälle

Maaseudun Tulevaisuus intervjuar i en helsides artikel Arla Foods koncernchef Peder Tuborgh, där han pratar om företagets framtida marknader och menar att Finland är ett intressant marknads-område. Halva artikeln fokuserar på Åland och det förändrade läget för ÅCA, som på några månader gått miste om 13 mjölkgårdar som flyttat över till Arla. ÅCA-mejeriets direktör Johannes Snellman säger att man nu försöker öka produktionen på de kvarvarande 22 gårdarna för att undgå risken för konkurs. En möjlighet till förbättrad konkurrens är produktion av ekomjölk, som mejeriet inte ännu producerar. Här intervjuas också mjölkbonden Kristoffer Lundberg på Haga Kungsgård som säger sig vilja vara ÅCA trogen. Sjunker mjölkpriset måste man jobba hårdare. Han har planer på att öka gårdens mjölkvolym genom att skaffa flera kor från nuvarande 170 till 300. Trots en hårdare konkurrens på Åland har gårdarnas sämja sinsemellan inte lidit.

Maaseudun tulevaisuus gör en illustrerad, sympatisk helsida om Mattas Gårdsmejeri och intervjuar Jennifer Sundman och Lars-Johan Mattson och presenterar Ålands enda ekologiska kor Freja och Tiffany vars bilder också pryder gårdens produkter. De tror på närproducerat och att småskaligt är vackert. Då allt flera går mot större produktionsenheter växer konsumenternas behov av produkter med en historia. Produkterna blir fler och kommer bl.a att säljas i Mikael Björklunds Smakbyn några kilometer från gården.

Mera jordbruk då samma tidning skriver en helsida om Haddnäs gård i samband med Skördefesten. Gården har 170 ekologiska biffkor som får gå ute även på vintern. I artikeln intervjuas Barbro Carlsson i vars släkts ägo gården har varit ända sedan 1890. Till gården hör dessutom 180 hektar skog.

Sju identiska notiser fanns om en utredning gjord av Bildäcksförbundet. Var fjärde bil kör med brister i däckens mönsterdjup, lufttryck och däcktyp. Detta innebär att nästan dubbelt flera bilister än senaste höst kör med dåliga sommardäck i trafiken. De bästa däcken hittas i Lappland och de mest slitna på Åland. Var fjärde bilist på Åland kör med för slitna däck.

Den planerade sänkningen av promillegränsen på Åland gav 11 notiser. Efter lagtingets beslut behövs ännu Ålandsdelegationens och presidentens godkännande.

Svenska folkpartiet och Centern vill ha polismästaren på Åland Maria Hoikkala till ny kommundirektör på Kimitoön (5 notiser). Till hennes meriter hör förutom tvåspråkigheten, erfarenhet inom kommunikation, hennes bakgrund inom polisen i västra Nyland. Hoikkala är ursprungligen från Kimitoön. Kommunfullmäktige gör sitt beslut 5 oktober.

Åtta tidningar hade en notis om Gaybaren som hiphop-duon Far & Son byggde på Vladimir Putins tomt i Saltvik. Saken polisanmäldes av ryska konsulatet för olaga intrång på tomt och nedskräpning samt olaga byggnadsverksamhet.

Sport

Fotbollen fick mest artiklar och resultattabeller i tidningarna också i september; totalt 210 sportnotiser av vilka 191 gällde fotboll. Spännande cupfinal för IFK Mariehamn i Valkeakoski mot Inter. Utgångsläget denna säsong för finallagen var att de mötts sex gånger. Inter har vunnit två och fyra har slutat oavgjort. FC Inter har vunnit cupen en gång (2009), IFKM inte en enda. Cupfinalen slutade historiskt 2-1 och IFK Mariehamn tog sin första cupfinal! Diego Assis som gjorde båda målen, tände fansen i publiken till extas skriver Helsingin Sanomat. Cupfinalen var full av drama och känslor; lyckliga mariehamnare, sång och nästintill gråtande åbospelare. Det här är en stor grej för hela Åland, sade stjärnspelaren Petteri Forsell. Kaleva skriver att den gamle räven Pekka Lyyski känner sina spelare och beskrev redan före cupfinalen att detta spel är genom historien klubbens viktigaste spel. Rätt hade han och förutom beröm och ära kammade klubben hem en vinstpott som motsvarar klubbens halva årsbudget. Keskisuomalainen skriver att Mariehamn tog ut allt av segern; kändes som VM-guld. Ilta-Sanomat skriver om festyran på Mariehamns torg med uppvaktning och champagne. Stora illustrerade reportage också i Turun Sanomat mfl. GRATTIS!

Sex artiklar skrevs om proffsboxaren Robert Helenius. Hans tvist med det tyska proffsboxningsstallet Sauerland leder till rättsåtgärder, enligt Ilta-Sanomat. Enligt tidningen kommer Sauerland att dra Helenius inför rätta i Tyskland. Helenius berättade i våras att han ensidigt har sagt upp avtalet för att stallet inte agerade enligt avtalet och försvårade hans karriär. Helenius ska gå en EM-match i tungvikt i Helsingfors den 19 december. Motståndare är regerande mästaren, tysken Erkan Teper.

Turism

Den fina augustimånaden nämndes i flera tidningar. Torrast var det bl.a. på Åland.

Ilta-Sanomat gör ett stort illustrerat och idylliskt reportage om möjligheten att besöka Kökar på höstlovet eller för ett förlängt veckoslut. Kökar förför besökaren med sin vackra natur, äkta skärgårdsmiljö och sitt okonstlade skärgårdskök. Här nämns franciskanerklostret, St:a Anna kyrka med anor från 1700-talet, Hamnö kulturstig. Brudhäll hotell och restaurang samt gästhamnarna presenteras. Här presenteras också lokala företagare som tillverkar skärgårdsbröd och Finlands sydligaste äppelgård, Peders Applagård. I Peders Applabod hittar man trevliga varor att ta med sig hem som glögg, äppeljuice, sylt och alkoholfria cider. För att utforska mera av ön kan man hoppa på cykeln, paddla runt eller ta sig en roddtur.

Fem tidningar uppmärksammar skördefesten och en av dem är Länsi-Suomi som gör ett helsides illustrerat reportage. Skördefesten får de lokala företagarna att lysa och festen stärker hela öns självkänsla och samhörighetskänsla. Allt är så vackert och uttänkt med skyltar, höbalar, blommor, äppel och övriga dekorationer. Framförallt så doftar det ljuvligt och smakar gott. Här berättas lite bakgrund och att hela evenemanget växer år för år. Allt är lokalt framställt och genuint framställt och förvekligat. Bolstaholms Gård nämns som en av favoriterna med mycket program för barnen. Även Keskisuomalainen gör en illustrerad helsida om Skördefesten och Bolstaholm.

Kultur och media

Konstrundan som arrangerades för åttonde gången längs kusten och på Åland fick flera notiser och artiklar.

Kocken Harri Syrjänen gav ut en bok med skärgårdsrecept (Saaristoruokaa, Otava). Där finns också recept på Ålandspannkaka. (8 notiser)

På två teatrar kan man se Stormskärs Maja (baserad på Anni Blomqvists roman) med premiär i september; Lahtis stadsteater (på finska) och på Åbo svenska teater. Musiken är av Matti Puurtinen. Turun Sanomat ger bra recensioner för en fräsch tolkning av en känd pjäs.

Pressöversikten är sammanställd av maria.larma@alandskontoret.fi, telefon 040 547 2257.