Åländskt deltagande i klimatkonferens

Sedan i måndags den 7 december har vicelantrådet och närings och miljöminister Camilla Gunell och byråchef Inkeri Ahonen deltagit i den stora klimatkonferensen i Paris.

I klimatkonferensen deltar representanter för cirka 200 länder och totalt 50 000 personer är på olika sätt involverade i mötet.

Det är enormt intressant och lärorikt att delta i konferensen. Det känns som timmarna nu är avgörande. Det handlar verkligen konkret om att rädda världen och jordklotet. Nu måste människor och länder visa solidaritet. Som i alla katastrofer är det alltid de svagaste som drabbas hårdast. De positiva är att också finansbranschen, pensionsfonder och kapital nu snabbt inser att man måste satsa i hållbara verksamheter och många söker goda investeringar i grön teknologi. Många triljoner ska satsas inom detta område de kommande 15 åren bedömer man. Jag har också många idéer med mig hem om hur vi på Åland skulle kunna arbeta vidare för att uppnå hållbar utveckling, säger Camilla Gunell.

Målet är att få fram ett internationellt bindande klimatavtal som så många länder som möjligt kan godkänna, leva upp till och ratificera. Många länder har uttryckt en önskan om att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. Svårigheten är att få länderna att vidta de nödvändiga åtgärder som skulle leda till en sådan utveckling. På torsdag ska den så kallade Pariskommissionen ge sitt avtalsförslag.

Världens framtid står på spel. Jag hoppas innerligt att det finns tillräckligt med ansvarstagande runt förhandlingsbordet, säger Inkeri Ahonen som också är naturvårdsintendent vid landskapsregeringen.