CLIC Innovation Oy och en grupp åländska aktörer har beslutat att tillsammans grunda ett samföretag för att förverkliga framtidens flexibla energisystem

Företaget kommer att fortsätta det samarbete som CLIC och Ålands landskapsregering inlett år 2015 för att på Åland skapa en hemmamarknadsreferens samt ett skyltfönster för det finska Clean Tech-kunnandet.

Företagets verksamhetsidé är att kommersialisera framtidens flexibla energisystemlösningar på den internationella marknaden. Dessa lösningar skall initialt demonstreras på Åland. Företagets målsättning är också att skapa nya aktörer som behövs för de framtida energisystemen. Framtida marknader av miljardklass för flexibla energisystem bildas på de områden där företaget samt dess ägare är aktiva.

Enligt avsiktsförklaringen skall företaget grundas och verksamheten inledas inom september 2018.

CLIC Innovation Oy har under flera år byggt ett spetskunnande samt ett nätverk för att skapa framtida hållbara energisystem. CLIC Innovation Oy omfattar ett kluster för öppen innovation vars syfte är att skapa genombrottslösningar inom teman för bioekonomi, cirkulär ekonomi samt energisystem. Företaget ägs av 30 storföretag verksamma i Finland samt 16 universitet och forskningsinstitut.

Parter i den åländska gruppen av aktörer är Ålands landskapsregering, Leovind Ab, Högskolan på Åland, Mariehamns Elnät Ab, Viking Line Buss Ab, Ålands Elandelslag, Ålands Vindenergi Andelslag, Ålands Vindkraft Ab och Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag.



Tilläggsinformation ges av

Dick Kronman, CLIC Innovation Oy, +358 50 334 2287

Energiminister Camilla Gunell, Ålands landskapsregering, +358 40 8270718