Europa minskar avfallet

Åland deltar för sjunde året i rad i den europeiska kampanjen. Syftet är att minska resursanvändningen och därmed avfallsmängderna. Att förebygga att avfall uppstår betyder minskat behov av material och energi, vilket ger minskade utsläpp från produktion, från transport och från avfallshanteringen. Stora avfallsmängder innebär en stor förbrukning av jordens resurser.

Hur kan vi minska avfallet?

Att förebygga avfall innebär att minska mängden avfall genom att ändra konsumtionsmönster, återanvända produkter eller förlänga produkters livslängd för att få mindre avfall. Det centrala är att förebygga uppkomsten av avfall, att utnyttja våra resurser på bästa möjliga sätt och förebygga att vi producerar eller använder onödiga produkter. Även återanvändning är ett viktigt steg.

Förebyggande av avfall får inte förväxlas med källsortering, eftersom det inte innebär att den totala mängden avfall minskar. Sorteringen leder till miljöförbättringar eftersom mer avfall kan återvinnas, men det minskar inte mängden avfall som uppkommer.

Vi kan alla bidra till att begränsa mängden av det avfall som vi som konsumenter producerar och vi kan bli bättre på att underhålla, reparera och återanvända våra saker. Köp-och-släng-kulturens dagar bör vara över. Det finns också stora ekonomiska vinster att göra genom att förebygga avfall.

Hållbar utveckling är ett gemensamt ansvar

Ansvaret för att nå en hållbar utveckling är gemensamt. Det går inte att vara hållbar lokalt i en ohållbar region eller ens på lång sikt på en ohållbar planet. Vi är sammanlänkade och det gör att det krävs samarbete på och mellan nivåer för att vi ska lyckas nå en hållbar utveckling. Långsiktigt har vi och kommande generationer alla ett gemensamt intresse av en hållbar utveckling eftersom vi helt enkelt sitter i samma båt.

Att hållbar konsumtion nu har börjat diskuteras mycket beror på att allt fler inser att hoten mot miljön är många och växande. Den finns en ökande insikt om att en hållbar konsumtion måste se annorlunda ut än dagens.

Kontakt

Mona Kårebring-Olsson, telefon +358 18 25457