Framtida kommunstrukturer utreds

I enlighet med regeringsprogrammet för ett hållbart Åland inleder landskapsregeringen nu upphandlingen av en utredning om den framtida kommunstrukturen.

Projektets mål är att ta fram tre alternativ till kommunstruktur för Åland, rangordna dem och analysera effekterna på kort, medellång och lång sikt. Alternativen ska vara rangordnade och väl motiverade.

I uppdraget ingår också att göra en jämförande analys av dagens kommunstruktur under samma tidsspann.

I utredningen ingår en opinionsmätning utförd av Ålands statistik- och utredningsbyrå, om den åländska befolkningens inställning till rådande och framtida kommunstruktur.

I resultatet ska ingå att ta fram lagstiftningsunderlag för en moderniserad kommunallag och kommunindelningslag.

Utredningen är, tillsammans med det förnyade landskapsandelssystemet och utvecklingen av Kommunernas socialtjänst, viktiga steg mot en starkare och mer utvecklingsinriktad kommunstruktur.

– Min förhoppning är att arbetet ska ge oss ny kunskap, underlag för kommande diskussioner och klara alternativ att ta ställning till. Jag inbjuder hela Åland att vara med i denna process, vars kanske allra viktigaste del är den folkliga förankringen, säger kansli- och kommunminister Nina Fellman.

Utredningen beräknas vara klar i februari 2017, och ska göras i en öppen och transparent process där mycket tid ägnas åt samtal med alla berörda parter.

 

Ytterligare information:  

Nina Fellman, kansli- och kommunminister

Tfn 25 379 eller 040 8360 220

nina.fellman@regeringen.ax

Mikael Juresta, jurist

Tfn 25 172

mikael.juresta@regeringen.ax