Personerna som nämns i texten står i solen framför självstyrelsegårdens entré.

Framtiden för flyktingmottagande är ljus

Det första utvecklings- och samordningsmötet för EU-projektet ”En säker hamn” har hållits. Projektet med fokus på mottagande, inkludering och vidarebosättning, av i första hand kvotflyktingar, har nu anställt två personer; en projektledare och en integrationsansvarig vid ÅHS.

Projektet ska rusta Åland med rutiner, jämnare service och tydlig information. Sedan 2015 har sju av de åländska kommunerna bestämt sig för att ta emot kvotflyktingar. I höst är det dags för Mariehamn, Jomala, Finström och Lemland. De två sistnämnda kommunerna tar emot för första gången.

Projektledaren heter Dan Sundqvist. De senaste två åren har han jobbat på Rädda Barnen, före det har han bland annat studerat religionvetenskap och interkulturell kommunikation.

”Jag ser projektet En säker hamn som ett sektoröverskridande och mångprofessionellt samarbete med ett tydligt fokus på de mjuka värdena som finns återgivna i Utvecklings- och hållbarhetsagenda för Åland. Framförallt mål två – att känna tillit och att vara delaktig i samhället – ser jag som en av grundpelarna i arbetet med projektet.” berättar Dan Sundqvist.

Tanja Eklöw kommer att arbeta som integrationsansvarig vid ÅHS. Hon avlade sin sjuksköterskeexamen vid Röda Korsets högskola i Stockholm med särskild fokus på transkulturell omvårdnad, därefter har hon avlagt specialistsjuksköterskeexamen och gått flera kurser, varit styrelsemedlem i en av Röda Korsets lokalförening och deltagit i Medis invitationsdepartement.

”En säker hamn är ett mycket viktigt och intressant projekt. Detta är en unik möjlighet för alla inom ÅHS att få ökad kunskap och stöd för att på bästa sätt bemöta flyktingars särskilda behov.” poängterar Tanja Eklöw.

Även integrationsministern Nina Fellman var inbjuden då Dan och Tanja presenterade sig vid utvecklings- och samordningsmötet. ”Det här känns riktigt bra, ni känns verkligen som klippt och skurna för de här uppdragen.” sa minister Fellman.

Inom projektet blir det ett nära samarbete och utbyte mellan åländska kommuner, myndigheter och tredje sektorn. Dan och Tanjas arbetsplatser blir på informationskontoret Kompassen på Styrmansgatan 1. En viktig del av projektet är att arbeta fram material, modeller och föreläsningar som stöd i arbetet och för att öka kunskapen och tillhandahålla verktyg för en lyckad mottagning och integration runtom på Åland.

Projektet kommer inom kort att starta en offentlig facebooksida där de som är intresserade av flyktingmottagande och integrationsfrågor också kommer kunna ta del av programmet med föreläsningar och annat spännande som är på gång. Redan i samband med AlandicaDebatt 13-14 juni arrangeras det första årliga seminariet.

Inom projektet finns en samordningsgrupp och en styrgrupp där kommuner, myndigheter och tredje sektorn representeras i olika former. För dessa har Helena Flöjt-Josefsson från Ålands landskapsregering utsetts som ordförande, projektledaren Sundqvist blir sekreterare.

”Projektet gör att kommunerna kan lära av varandras kunskaper och erfarenheter vad gäller mottagandet av kvotflyktingar. Medis och Ams blir viktiga på vägen till arbete eller studier och tredje sektorn har mycket värdefullt att tillföra när det gäller integrationen på fritiden. Från landskapsregeringens sida kommer vi säkert genom projektet också få idéer på hur vi kan göra för att förbättra mottagandet och inkluderingen av inflyttade mer generellt. Det blir ett värdefullt samarbete som gynnar alla.” menar Helena Flöjt-Josefsson, specialsakkunnig inom integration och social hållbarhet vid Ålands landskapsregering.

För mer information och ytterligare kommentarer:

Helena Flöjt-Josefsson – specialsakkunnig vid Ålands landskapsregering

helena.flojt-josefsson@regeringen.ax

telefon +358 18 25 556

Dan Sundqvist – projektledare för ”En säker hamn”

+358 40 56 69 672 (OBS! Privat telefon)

Tanja Eklöw – integrationsansvarig vid ÅHS inom projektet ”En säker hamn”

+358 40 05 62 605 (OBS! Privat telefon)

På bilden:

Främre raden från vänster:  Keijo Sjöblom (Lemlands kommun), Caroline Frisk (Finströms kommun), Mia Hanström (ABF), Sirpa Mankinen (ÅHS), Tanja Eklöw (projektanställd som integrationsansvarig vid ÅHS), Nina Fellman (integrationsminister), Dan Sundqvist (projektledare), Helena Flöjt-Josefsson (Ålands landskapsregering)

Bakre raden från vänster: Jens Andersén (Sunds kommun), Malin Lundberg (Röda Korset Ålandsdistrikt), Inger Eriksson (Lemlands kommun), Yvonne Aspholm (AMS), Ulrica Holmlund (Mariehamns stad).

Fotograf: Alexandra Pettersson