Intressekartläggning inför barnträdgårdslärarutbildning

Landskapsregeringens utbildningsbyrå kartlägger nu intresset för den planerade barnträdgårdslärarutbildningen på Åland. Utbildningen är ett engångstillfälle med målet att stärka kompetensförsörjningen av barnträdgårdslärare för barnomsorgen i framtiden.

Barnomsorgen utgör en viktig grund för det livslånga lärandet och välutbildad personal är den absolut viktigaste kvalitetsfaktorn i verksamheten. För att säkerställa kompetensförsörjningen i framtiden planerar Ålands landskapsregering, som en engångsmöjlighet, att finansiera en kandidatutbildning i pedagogik (180 sp) på Åland, som ger behörighet att verka som barnträdgårdslärare. Ansökningstiden planeras till hösten 2018 och avsikten är att utbildningen påbörjas under läsåret 2018 - 2019.

Utbildningen omfattar cirka tre års heltidsstudier och studierna bedrivs så som flerforms-undervisning, vilket innebär närstudier, distansstudier och självstudier i olika omfattning och med olika digitala hjälpmedel. Utbildningen innehåller praktik. Utbildningen kan t ex passa för den som är sociokant eller närvårdare med inriktning på barn och unga eller har någon annan gymnasialstadieutbildning, eller för de som vill byta yrkesbana och jobba inom barnomsorgen. Behörighetskraven är de samma som till övriga utbildningar i Finland som leder till barnträdgårdslärarexamen.

Landskapsregeringens utbildningsbyrå kartlägger nu intresset för en sådan utbildning.  En enkät kommer att finnas på regeringens webbplats under rubriken Utbildning och lärande från och med den 15.1 2018 och också skickas ut till kommunerna, landskapets skolor och till ams. Svaren ska fungera som vägledning i det fortsatta planeringsarbetet och landskapsregeringens förhoppning är att tillräckligt många visar intresse så att utbildningen kan bli av. Utbildningsbyrån vill dessutom ha förslag på vad som är särskilt önskvärt i det praktiska upplägget av utbildningen så att så många som möjligt kan delta. Sista dag att delta i enkäten är den 15 februari. 

Länk till webb-enkäten "Intressekartläggning inför barnträdgårdslärarutbildning på Åland"

Kontaktperson: Ulla Rindler-Wrede, specialsakkunnig vid Ålands landskapsregering, utbildningsbyrån, tel. +358-18-25254, e-post: ulla.rindler-wrede@regeringen.ax