Lag om skyddshem föreslås

Landskapsregeringen föreslår att lagtinget ska anta en lag som tryggar tillgången till skyddshem för personer som har drabbats av våld i nära relationer.

Förslaget innebär att det införs en reglering i stora drag av vilka tjänster som ett skyddshem ska erbjuda och vilka kvalifikationer som personalen ska ha. I lagförslaget läggs finansieringsansvaret för skyddshemsverksamheten på landskapet i stället för på kommunerna, vilket medför att alla ålänningar oberoende av hemkommun får samma möjlighet till boende på skyddshem.

Lagförslaget ger landskapsregeringen en tydlig roll beträffande att sörja för tillgången på skyddshemstjänster och att samordna och styra skyddshemsverksamheten. Ålands miljö och hälsoskyddsmyndighet får ett preciserat ansvar för att övervaka skyddshemsverksamheten.

Syftet med lagförslaget är att genom en tryggad skyddshemsverksamhet medverka till att de som riskerar att drabbas av våld i nära relation får skydd och hjälp. Den långsiktiga målsättningen är att bidra till att motverka våld i nära relationer och att öka jämställdheten mellan kvinnor och män i landskapet. Utgångspunkten för lagförslaget är att förbättra efterlevnaden i landskapet av Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och våld i hemmet.

Landskapsregeringen avser att lagen ska tillämpas från och med år 2016.

Sammanfattning av lagförslaget

Det viktigaste i lagförslaget är att:

  • landskapet tar över finansieringen av skyddshemsverksamheten, så att verksamheten tryggas för alla landskapets invånare på samma villkor,  
  • vistelsen på skyddshemmet ska vara avgiftsfri för klienterna,
  • en reglering av skyddshemstjänsterna och skyddshemsverksamheten sker, i syfte att bibehålla och stärka kvaliteten.

Landskapsregeringens förslag till landskapslag om skyddshem till lagtinget den 27 augusti 2015

Ytterligare information:

Camilla Gunell, lantråd

Telefon +358 18 25370 eller camilla.gunell@regeringen.ax

Vivan Nikula, chef för jämställdhetsfrågor

Telefon +358 18 25194 eller vivan.nikula@regeringen.ax