Landskapsregeringens följer upp ”Ett tillgängligt Åland”

År 2013 antog landskapsregeringen ett funktionshinderspolitiskt åtgärdsprogram ”Ett tillgängligt Åland” för perioden 2013-2016. En viktig fråga under programarbetet var att säkerställa att man faktiskt går från ord till handling. Nu har landskapsregeringen gjort en uppföljning av det arbete som den egna förvaltningen, ÅHS och AMS utfört under programperiodens första två år, år 2013-2014.

Tillgänglighet är en nyckel för att dels alla människor på Åland, oberoende av funktionsnedsättning, ska kunna vara delaktiga i samhället och ha rätt till ett självständigt och jämlikt liv. Landskapsregeringen valde redan 2012 att fokusera på ökad tillgänglighet i sitt nya åtgärdsprogram och att framförallt satsa på åtgärder inom den egna förvaltningen för att personer med funktionsnedsättning fullt ut ska kunna tillgodogöra sig sina rättigheter.

Åtgärdsprogrammet togs fram av en grupp med representanter från landskapsregeringens olika avdelningar samt Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet (Ams). Handikapprådet i landskapet Åland och Ålands handikappförbund var även aktivt med i arbetet och bistod med både förslag och sakkunskap. De åtaganden som respektive avdelning och myndighet påtagit sig är grunden för programmet och ansvaret för förverkligandet fördelas avdelningsvis.

- Jag är medveten om att ökad tillgänglighet i samhället är ett kunskapsområde som kräver ett långsiktigt och målmedvetet arbete, säger socialminister Carina Aaltonen. Vi har många, men inte alla, med i arbetet och ännu fler insatser krävs för att vi ska uppnå målsättningarna i programmet ”Ett tillgängligt Åland”. Jag vill speciellt lyfta Ams arbete med sin hemsida som är mer tillgänglig för personer med syn- och hörselnedsättningar, ÅHS som har gjort en tillgänglighetsinventering och börjar nu förverkliga åtgärder för att öka tillgängligheten inom ÅHS. Näringsavdelningen har tagit med tillgänglighet som kriterium för en nyinvestering av en båt för turistiska ändamål och landskapets näringsutvecklare ingår i ett nordiskt projekt om ”Universell design”. I samband med lagtingets renovering har byggnadsbyrån kopplat in en tillgänglighetsarkitekt som jobbar jämsides med huvudplaneraren. Inom trafikavdelningen är också en hel del åtgärder påbörjade och igångsatta så att personer med funktionsnedsättning lättare kan välja sitt transportmedel.

- Jag är glad över att vi har kommit en bit på vägen och att vi kan bocka av en del åtgärder i programmet. Ett mer tillgängligt Åland är bra för oss alla, inte bara för personer med funktionsnedsättning, säger Carina Aaltonen.

En sammanfattande redogörelse över de verkställda åtgärderna år 2013-2014 presenteras i bilagan Ett tillgängligt Åland - Från ord till handling II, uppföljning år 2013-2014

Kontaktpersoner:

Socialminister Carina Aaltonen, telefon: +358 18 25373 eller carina.aaltonen@regeringen.ax

Vik. socialinspektör Gunilla Lindqvist, telefon: +358 18 25266 eller gunilla.lindqvist@regeringen.ax