Under kvällen var lantrådet värd för med en middag med europaparlamentarikerna Miapetra Kumpula-Natri och Nils Torvalds med medarbetaren Anton Nilsson, samt ett flertal Brysselålänningar. Även EU-sakkunnig Pamela Baarman, specialrådgivare Julia Lindholm och praktikant Ida Kalm deltog.

Lantrådet och kansliministern besöker Bryssel

Lantrådet Katrin Sjögren och kansliminister Nina Fellman besökte Bryssel den 10-11 maj. Under sitt besök träffade lantrådet och kansliministern flertalet Europaparlamentariker. Besöket syftade främst till att träffa de för Åland viktigaste samarbetspartners i frågan om en åländsk representant i Europaparlamentet.

Lantrådet och kansliministern inledde besöket i Bryssel med att närvara vid den liberala respektive den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentets interna möten. Vid dessa möten informerade ledamöter inom gruppen varandra om aktuella frågor inför nästa veckas plenarsammanträde i Strasbourg. Under resten av dagen träffade lantrådet och kansliministern flertalet ledamöter av Europaparlamentet för att informera om landskapsregeringens position i fråga om en åländsk representant samt att söka stöd för framtida förslag i ärendet.

Det pågår två parallella processer i Bryssel; dels Brexit-förhandlingarna och dels en fördelning av platserna i Europaparlamentet inför mandatperioden 2019-2024. Under de närmaste veckorna kommer det ansvariga utskottet sammanställa en rapport av om hur fördelningen ska se ut. Ingenting är klart innan det är klart, efter detta ska förslaget ännu genom rådet. Åland fortsätter hävda självstyrelsens speciella status och berättigade krav på representation i Europaparlamentet, sade lantrådet Katrin Sjögren.

Under kvällen var lantrådet värd för med en middag med europaparlamentarikerna Miapetra Kumpula-Natri och Nils Torvalds med medarbetaren Anton Nilsson, samt ett flertal Brysselålänningar. Även EU-sakkunnig Pamela Baarman, specialrådgivare Julia Lindholm och praktikant Ida Kalm deltog. 

Det finns ett behov av att knyta ihop det nordiska och det europeiska samarbetet. Jag kommer föreslå att ett av Nordiska ministerrådet möten hålls i Bryssel under det svenska ordförandeskapet. Med förändringarna inom unionen finns en risk att det nordiska och nordeuropeiska i EU tappar inflytande och det vore olyckligt, kommenterade kansliminister Nina Fellman efter besöket i Bryssel.

Ytterligare information

Katrin Sjögren, lantråd

Telefon +358 18 25370 eller +358 457 5295100 eller katrin.sjogren@regeringen.ax

Nina Fellman, kansliminister

Telefon +358 18 25379 eller +358 40 8360220 eller nina.fellman@regeringen.ax

Julia Lindholm, specialrådgivare 

Telefon +32 476 943 529 eller julia.lindholm@formin.fi 

Pamela Baarman, EU-sakkunnig 

Telefon +358 18 25186  pamela.baarman@regeringen.ax



På bilden från vänster Julia Lindholm, lantråd Katrin Sjögren, Andreas Dahlén, Ida Kalm, kansliminister Nina Fellman, Alfons Röblom, europaparlamentariker Nils Torvalds, Pamela Baarman, Sofi Lindholm, Sunniva Hansson, Niklas Fagerlund, Anton Nilsson, Rabia Ikram och europaparlamentariker Miapetra Kumpula-Natri.