Många aktuella frågor på agendan för de nordiska utbildnings- och kulturministrarna

De nordiska utbildnings- och kulturministrarna träffades i onsdags i Köpenhamn under Nordiska rådets session. 

Undervisningsministrarna bevittnade ett historiskt ögonblick genom att, till skillnad från tidigare praxis, också de självstyrande områdenas ministrar deltog i ceremonin och undertecknandet av den uppdaterade Reykjavikdeklarationen. Genom deklarationen säkerställs att de nordiska länderna och de självstyrande områdena arbetar för att kvalifikationer för högre utbildning från ett nordiskt land erkänns av de andra. Därtill ska man utveckla och tillämpa gemensamma system för automatiskt erkännande av jämförbara kvalifikationer.

Deklarationen bidrar på sikt och generellt till kompetensförsörjningen på Åland, som rent geografiskt befinner sig i centrum av de stora arbetsmarknaderna och utbildningsinstitutionerna runt Östersjön, sade minister Tony Asumaa.

Däremot gick det inte de självstyrande områdenas väg då frågan om fullvärdigt medlemskap i programkommittén för Nordplusutbytet skulle avgöras i ministerrådet för utbildning och forskning. Det gick inte att uppnå konsensus i frågan varför Färöarna, Grönland och Åland även framöver får nöja sig med observatörsstatus i kommittén.

Visst kändes det som en motgång eftersom Island och Danmark ställde sig positiva till sekretariatets beredning som förordade de självstyrande områdenas ansökningar. Men, vi får lov att fortsätta förfäkta våra intressen och till sist är tiden mogen för att integrera de lagstiftande områdena i det nordiska samarbetet fullt ut, sade minister Tony Asumaa efter mötet.

Under nordiska kulturministrarnas möte informerade minister Tony Asumaa om att Ålands landskapsregering anser att Världsarvskonventionen nu är i kraft på Åland.

Alla de nordiska kulturministrarna kommer tillsammans att besöka invigningen av nordiska ministerrådets stora kultursatsning i London 2017 "Nordic matters". Vikten av den "nordiska modellen" med kulturlivets betydelse för inkludering och integrering betonades särskilt under mötet.

Under Norges ordförandeskap 2017 kommer även idrotten att lyftas upp på dagordningen. Minister Tony Asumaa omnämnde särskilt IFK Mariehamns ligaseger och idrotten som ett bra exempel på inkludering där IFK Mariehamns mångkulturella sammansättning kan ses som en framgångsfaktor.

Kontaktpersoner:

Avdelningschef Rainer Juslin, rainer.juslin@regeringen.ax telefon +358-18 25230 

Landskapsantikvarie Viveka Löndahl, viveka.londahl@regeringen.ax, telefon +358 18 25420.

Bildtext: Minister Tony Asumaa skriver på Reykjavikdeklarationen. På bilden syns också företrädare Daniel Gottrup (Grönland) och utbildningsminister Rigmor Dam (Färöarna).