Mediabevakning under mars 2017

Finland

Sammanlagt 1150 artiklar där Åland omnämndes fanns i de fastländska medierna under mars. I de digitala medierna förekom Åland i 599 artiklar och i de tryckta medierna i 551 artiklar. Sammanlagt 25 artiklar i digitala medier behandlade ämnen som rör samhällsfrågor och politik.

Under den gångna månaden handlade artiklarna om varierande ämnen. Under mars var det inget ämne eller någon händelse som fick speciellt stor uppmärksamhet. Nyheter som berör ekonomi, företag och juridik förekom i 38 artiklar och de handlade bl.a. om pensionens storlek på Åland jämfört med andra områden i Finland. Pensionen i hela Finland är i medeltal 1165 euro och på Åland 1761 euro. Att Anders Wiklöf blivit majoritetsägare i Nya Åland fick också uppmärksamhet. Wiklöf köpte Konstsamfundets aktier och äger nu 73 procent av tidningen.

Beträffande artiklar som rör politik och samhälle rapporterade Huvudstadsbladet den 7 mars om riksdagsledamot Mats Löfström som reagerar på att lagförslaget om vård- och landskapsreformen oskäligt drabbar Åland. Vasabladet skrev den 9 mars om Ålands landskapsregerings brev till statsminister Sipilä gällande Finlands regerings förslag att ändra avräkningsgrunden utan en dialog med landskapsregeringen. Avräkningsgrunden presenterades i propositionen om vård- och landskapsreformen som överlämnats till riksdagen och detta kom som en total överraskning för Ålands landskapsregering.

Under mars fanns sammanlagt 8 artiklar i de digitala medierna om ämnet demilitarisering. Den 2 mars rapporterade MTV och Uusi Suomi om att försvarsminister Jussi Niinistö (sf) hade uttalat sig i en kolumn i Centrum Balticum om att det demilitariserade Åland är en utmaning för Finlands försvar. Längre fram i kolumnen skriver försvarsministern att internationella avtal ska hållas. Den 13.3 skriver Cision om Kastelholms samtal den 30 mars. Iltalehti och Kainuun Sanomat rapporterade den 11 mars om ett tyskt forskningsfartyg som misstänktes ha kränkt Ålands territorium. Den 30.3. skriver Svenska Yle om ett finskt militärfartyg som väckt uppmärksamhet på Åland.

Gällande artiklar om skola och studier (sammanlagt 12 artiklar i de digitala medierna) uppmärksammade Yle svenska nyheter den 7 mars att studeranden från fastlandet får bostadsbidrag på Åland efter att en ny lag trädde i kraft i Finland vid årsskiftet.

I artiklarna om hälso- och sjukvård (sammanlagt 22 artiklar i de digitala medierna) förekommer Åland frekvent när man diskuterar utökandet av möjligheten att få gratis vaccin mot fästingburna sjukdomar i bl.a. Pargas och Kotka.

Under blandade övriga nyheter skrevs om strejken för markpersonalen vid flygfältet i Helsingfors som resulterade i inställt flyg till Åland den 6 mars. Den 31.3 rapporterades om att Finnairs flyg från Mariehamn till Helsingfors fick återvända på grund av tekniska problem.

Sportnyheter intresserar som vanligt och sammanlagt fanns 38 digitala artiklar som handlade om sport. De flesta av dem handlade om fotboll och Mariehamns IFK omnämndes i olika sammanhang. Uusimaa frågade sig den 31 mars om fotbollspelarna firat för häftigt vid Ligafinalen i Mariehamn då ligastatyetten visat sig ha fått skador. Den 12 mars rapporterade Aamuposti om Finska mästerskapen i curling som hållits i Eckerö. I sportnyheterna kunde man också läsa om boxaren Robert Helenius fortsatta samarbete med Paf.

Sverige

I landskapsregeringens omvärldsbevakning i Sverige har unika åländska nyheter publicerats ca 210 ggr i svenska medier under mars. i likhet med Finland var det inget ämne som stack ut särskilt mycket, möjligen den om Örebros målvakt som vaktade Mariehamnsmålet i en match mellan lagen. Nedan några smakprov.

  • Att snatta på färjorna till Åland är ingen bra idé. Det fick en de två personer som fastnade på övervakningsfilm. Fängelse och utvisning blev följden. Det rapporterar Norrtelje Tidning om den 3 mars.
  • Sveriges högst betalda, enligt tidningen Land, föreläsare Kjell A. Nordström har sina rötter i Brändö på Åland. Vid ett föredrag kallade han landsbygden för ”skräpytor”. Nordströms förklaring är att föredraget gick på engelska och han använde uttrycket ”junk spaces” vilket skulle betyda ”övergivna ytor”.
  • Fiskodlingarna vid Höga Kusten som ägs av Ålands fiskförädling har ofta varit ett debattämne i Ångermanländska medier. Mark- och miljööverdomstolen har kommit fram till att tre stora fiskodlingar i Höga kusten måste stoppas med en avvecklingstakt under tre år. Vd Olof Karlsson konstaterar att man inte tycker om domen men inte har några ytterligare kommentarer. Nyheten finns i branschmediet Food Supply den 15 mars.
  • Regionalflygbolaget Next Jet som också flyger Mariehamn – Arlanda får mycket uppmärksamhet i norrländska medier, Norrland är en stor marknad för dem. Genom ett samarbete med holländska KLM ska det bli lättare att komma vidare ut i världen. Återstår att se vad Mariehamnsresenärerna kan dra för nytta av samarbetet. Nyheten finns i flertalet norrländska lokalmedier.
  • Den 24 mars rapporterar bland annat Sveriges Radio att IFK Mariehamn och Örebro SK ska mötas i fotboll. Matchen är annorlunda eftersom Mariehamns båda målvakter är på landslagsuppdrag varför Örebromålvakter vaktar båda målen. ÖSK:s tränare Alexander Axén kommentar saken med att det är bra träning för målvakten som får vakta IFK:s mål. ”Men det är lite tråkigt för oss för han är i väldigt bra form just nu”. Hur gick det i matchen då? Örebro krossade finska mästarna var nästa dags rubrik. Så var det med den inlånade målvaktens goda form.