Mediebevakning under april 2017

Finland

I april har Åland fått synlighet i samtliga fastländska medier med sammanlagt 1076 artiklar. I de digitala medierna förekom Åland i 594 artiklar och i de tryckta medierna i 482 artiklar. Sammanlagt 38 artiklar i digitala medier behandlade ämnen som rör samhällsfrågor och politik.

  • Att president Sauli Niinistö besöker Åland i sommar stod att läsa i flera medier den 4 april. Bland annat skriver Satakunnan Kansa, Yle.fi, Uutisvuoksi, Vasabladet, Kainuun Sanomat och STT info om presidentens kommande besök.
  • Den 20 april rapporterade Vasabladet och Annonsbladet att Grundlagsutskottet hörde lantrådet Katrin Sjögren, finansminister Mats Perämaa och specialmedarbetare Niclas Slotte gällande vård- och landskapsreformen.

Vasabladets artikel om vård- och landskapsreformen

  • Yle Svenska webbnyheter skrev om kommunsammanslagningen den 11 och 25 april och Vasabladet uppmärksammade också Landskapsregeringens förslag till ny kommunstruktur med fem kommuner.
  • Svenska Finlands Folkting har fått en ny konstellation efter kommunalvalet i Finland. Sjuttiofem nya ledamöter har utsetts, varav Lagtinget har utsett 7 ledamöter till Folktinget och lika många ersättare. Om detta rapporterade Syd Österbottningen, Yle Svenska, Åbo Underrättelser och Annonsbladet den 24 april.
  • Om artiklar som behandlar samhällsfrågor och politik kan ytterligare nämnas att Svenska Yle den 26 april rapporterade om att inkomstöverföringen mellan staten och Åland har utretts av Statistikcentralen och att finansminister Mats Perämaa var missnöjd med rapporten.

Svenska Yles rapportering om utredningen av inkomstöverföringen mellan staten och Åland

  • Fyrtioåtta artiklar handlade om sjöfart och rederier. Här är det främst tre ämnen som fick synlighet i medierna. Stölden av whisky av en anställd i Tax-free, Rosellas öppna bogvisir i tingsrätten och Vikings Lines nya fartyg från Kina är de tre ämnen som medierna har skrivit om. Elva medier har på sina digitala sidor rapporterat om att Viking Line beställer en ny färja från Kina.
  • Trettiotre artiklar handlade om hälso- och sjukvårdsfrågor. T.ex. i artiklar om fästingvaccinering lyfts Åland återkommande fram som exempel. Etelä-Suomen Sanomat och Iltasanomats webbsidor rapporterade den 24 april om alkoholkonsumtionen i Finland under 2016 som uppgick till 50 miljoner liter alkohol omräknat i 100 % alkohol. Tillammans med Österbotten har man den lägsta alkoholkonsumtionen i Finland på Åland med 6,5 liter alkohol per invånare. Detta kan jämföras med Lappland där konsumtionen är 12 liter per invånare.
  • Under april förekom Åland i 17 artiklar om ekonomi och företag. Som exempel kan nämnas att Yle Svenska den 6 april rapporterade om att Veikkaus stoppar travspel på Åland. Den 23 april skrev Kauppalehti om Pafs omsättning på 113,5 miljoner euro och att 20 miljoner euro går till välgörande ändamål.
  • Av de 91 artiklarna om sport i digitala medier handlade de flesta om IFK Mariehamn.

Sverige

I landskapsregeringens omvärldsbevakning så har unika åländska nyheter publicerats ca 162 ggr i svenska medier under april. Nedan några smakprov.

  • En av de stora nyheterna i början av april är den att Viking Line har tecknat ett villkorat fartygsbyggnadskontrakt med det kinesiska varvet Xiamen Shipbuilding Industry Co. Kontraktet gäller ett nytt bil- och passagerarfartyg till rutten Stockholm-Åland-Åbo med planerad leverans år 2020. Nyheten finns i både riks- lokal och fackmedier.
  • Första helgen i april kunde man besöka världens största lakritsfest i Globen i Stockholm och dricka lakritskaffe eller lakritsöl, eller äta lakritschips, eller någonting annat med lakrits. Ålandsmejeriets lakritsyoghurt uppmärksammas med betyget ”De var goda bägge två men smakade inte så mycket lakrits”
  • Nyhetstoppen i april utgörs av att veteranartisterna Lill-Babs, Siw Malmqvist och Ann-Louise Hansson ska ut på turné i höst. Mariehamn gästas den 15 november.
  • Tidskriften Svensk jakt har följt utvecklingen av den åländska vårjakten på sjöfågel. Den 12 april berättar man att landskapsregeringen på tillåter jakt på 2.000 ejdrar mellan 1 och 14 maj. Landskapsregeringen går emot EU-kommissionen som i slutet Landskapsregeringen går emot EU-kommissionen som i slutet av fjolåret meddelade att vårjakten på ejder måste upphöra.
  • Webbsidan lajkat.se publicerar den 24 april en lista med sju orsaker varför man bör flytta till Stockholm. På plats nummer fyra kommer möjligheten att ta en 24-timmarskryssning till Mariehamn.