Mediebevakning under januari 2017

Fastlandet – skottdrama, båtskatt och social- och hälsovårdsreform

Åland har fått synlighet i samtliga finländska medier under januari med sammanlagt 1295 träffar. I de digitala medierna förekom Åland i 683 artiklar och i de tryckta medierna i 612 artiklar. Sammanlagt 124 artiklar i digitala medier behandlade ämnen som rör samhällsfrågor och politik.

  • En händelse som fick stor uppmärksamhet i fastländska medier under januari var skottdramat i Eckerö den 15 januari. Detta gjorde att antalet artiklar sorterat under rubriken polis, tull och försvar uppgick till 130 i digitala medier. En del av dessa artiklar handlade om den misstänkta kränkningen av åländskt luftrum av en svensk helikopter den 13 januari.
  • Under samhällsfrågor och politik handlar artiklarna (sammanlagt 124 i de digitala medierna) bl.a. om den planerade båtskatten, debatten kring det ändrade studiestödet som indirekt kan komma att påverka Åland.
  • Den 14 januari skrev Pohjolan Sanomat, Lapin kansa och Karjalainen på sina webbsidor om att EU-parlamentariker Jussi Halla-aho anser att Ålands självstyrelse kunde användas som en modell för också andra landskap i Finland. Vasabladet och Svenska Yle skrev om självstyrelsen då finansministeriet föreslår att Ålandsavdraget ska vara kostnadsneutralt för Åland genom den planerade social- och hälsovårdsreformen.
  • Gällande nyheter om ekonomi och företag (sammanlagt 63 i de digitala medierna) så visade medierna stort intresse för PAF då den tidigare VD:n anmäldes för misstanke om penningtvätt.
  • Mariehamns IFK:s tillsättande av spelare är återkommande i sportnyheterna som sammanlagt var 63 i de digitala medierna.

Sverige – vilsna långtradare, okända personer och penningtvätt

I landskapsregeringens svenska omvärldsbevakning så har unika åländska nyheter publicerats ca 172 ggr i svenska medier under januari.  Här finns allt från vilsna långtradare, okända personer och penningtvätt.

  • Kurt ”Kurre” Holmberg får ofrivilligt stora rubriker i riks- och lokalmedia den 4 januari. Med sin långtradare, 24 meter fullastad med åländskt smör, hamnar han efter att litat på GPS:en för mycket, på Medborgarplatsen i stället för i Tegelvikshamnen. Det blir fullt pådrag med poliser och ingenjörer (!) eftersom man fruktar att hela ekipaget ska hamna i parkeringsgaraget som ligger under Medborgarplatsen och långtradaren. Till slut lyckas man lotsa honom på rätt väg. Om Kurre har behållit samma GPS framgår inte.
  • Den gamla historien om att Ryssland övat anfall mot bland annat Åland och Bornholm blossar upp igen. Nu har man fastställt tidpunkten till våren 2016.
  • Den 9 januari skriver Dagens Industri om åtalet mot det åländska spelbolaget PAF och dess tidigare vd. Åtalsrubriken lyder ”grov penningtvätt” och baserar sig på att en ägare till en bokföringsbyrå spelat bort stora klientmedel via spelbolaget.
  • Under januari fortsätter också sportrubriken om fotbollens affärer med spelarinköp och försäljning.
  • Den 18 januari får fadäsen vid den finska idrottsgalan även uppmärksamhet i Sverige. IFK Mariehamn var nominerade till priset som årets lag. När nomineringarna lästes upp i direktsänd finsk TV fokuserade kamerorna på en fortfarande okänd person som presenterades som IFK:s representant, han hade inget med åländsk fotboll att göra i alla fall.
  • I slutet av månaden kan Sjöfartstidningen rapportera om en riktig långkörare som närmar sig sitt slut. Det handlar om om- och utbyggnaden av Kapellskärs hamn där man nu kan använda alla fem färjfästen.