Margot Wallström och Nina Fellman omringade av journalister, de svarar på frågor.

Nina Fellman debatterade Norden – USA med Margot Wallström

Tre av de nordiska samarbetsministrarna, Nina Fellman från Åland, Frank Bakke-Jenssen från Norge och Margot Wallström från Sverige, deltog vid Nordiska rådets temasession i Stockholm på tisdagen.

Temasessionen som i år hölls i Stockholm ägde rum i riksdagshusets förstakammarsal under ledning av president Britt Lundberg.

Debatten om Norden – USA som ägde rum på tisdag förmiddag hade rubriken Norden och USA – nya förutsättningar och direktsändes av SVT Forum.

Nina Fellman som hade fem minuters taltid sa bland annat:

Vår trygghet och vår utveckling i den nordiska gemenskapen har sin grund i att internationella relationer bygger på förtroende och förutsebarhet.

   Jag menar att det är den enda nordiska vägen, också i relationerna till den stormakt som för tillfället förefaller mer lynnig än tidigare. Om vi ger oss in i stormaktsspelet förstärker vi en fixering vid hot, krishantering och säkerhet som sätter spelplanen enligt de gamla mönstren.

Senare idag är minister Fellman inbjuden till Östersjösamtal av den svenska delegationen i Nordiska rådet. Vid samtalen kommer det säkerhetspolitiska läget i Östersjöområdet till följd av Rysslands agerande att diskuteras. Hur Norden och Baltikum kan komma att påverkas säkerhetspolitiskt av resultatet i det amerikanska presidentvalet tas också upp.

För ytterligare information kontakta nordiska samarbetsministern Nina Fellman på telefon +358 40 836 0220.