Lantrådet Katrin Sjögren i talarstolen

Nordiska rådets 69:e session öppnade i Helsingfors

På tisdagen började Nordiska rådets 69:e session i riksdagshuset i Helsingfors. Som andra dagordningspunkt stod de nordiska regeringschefernas Toppmöte där lantrådet Katrin Sjögren talade.

För regeringsledamöterna började dock dagen 8.30 med möte mellan de nordiska samarbetsministrarna. För Åland deltog Nina Fellman assisterad av NSK-ledamot Gunnar Westerholm. Bland besluten som togs fanns den nordiska budgeten för 2018 och det nya mandatet för Gränshinderrådet som tillträder i ny form 1 januari 2018. Gränshinderarbetet kommer att få en tydligare struktur och man lägger särskild vikt vid att medlemmarna i Gränshinderrådet har nödvändiga möjligheten att prioritera gränshinderarbetet samt frihet att agera i arbetet mot gränshinder. Under året har en enkätundersökning gjorts av ministerrådet som presenterade för Nordiska rådet på tisdagen. Undersökningen visar att de ca 3000 personer som intervjuats får en allt positivare inställning till Norden och anser samarbetet allt viktigare.

Vid Toppmötet vars teman var tillitit, knöt Katrin Sjögren an till den åländska utvecklings- och hållbarhetsagendan och social tillit.

Våra nordiska samhällen är till många delar goda samhällen att leva och bo i men samtidigt inget som kan tas för givet. De fördelar som finns i våra samhällen ska vi värna och vårda. Tilliten utgör kittet och byggstenarna vårt samhälle, sa Sjögren och fortsatte, - Hos oss på Åland blir det speciellt påtagligt. Inom skolan, barn- och äldreomsorgen har många en personlig relation till varandra.

Tisdagen avslutas med möte mellan regeringscheferna för Färöarna, Grönland och Åland och därefter möte mellan hela delegationerna från desamma på Ålandskontoret i Helsingfors.

För ytterligare frågor kontakta informatör/kontorschef Gunnar Westerholm, telefon +46 70 5762410 eller e-post: gunnar.westerholm@regeringen.ax