familjefoto på de nordiska samarbetsministrarna, vatten och berg i bakgrunden

Nordiska samarbetsministrarna uppmanar till stöd för Grönland

På torsdagen möttes de nordiska samarbetsministrana för möte på Sommaröy utanför norska Tromsö. Från Åland deltog samarbetsminister Nina Fellman.

Mötet präglades av naturkatastrofen på Grönland där ett jordskred i Karrat Isfjorden skapade en tsunami som slog in över byn Uummannaq på Grönlands västkust. Fyra personer har omkommit och 270 invånare evakuerats. Det är oklart när de kan återvända då flera viktiga samhällsfunktioner har slagits ut och offentliga- och bostadsbyggnader förstörts.

Vid mötet informerade Grönlands samarbetsminister Agathe Fontain sina kollegor om händelsen varvid de nordiska samarbetsministrarna enades om följande uttalande:

Vi de nordiske samarbejdsministre udtrykker vores dybe medfølelse med det grønlandske folk i denne svære situation. Vore tanker går til alle berørte af den frygtelige naturkatastrofe.

Vi bakker i Norden op om Grønland og vi vil konkret anmode den nordiske helseberedskabsgruppe (”Svalbard-gruppen”), som ivaretager det nordiske samarbejde i forbindelse med kriser og katastrofer på baggrund af den nordiske sundhedsberedskabsaftale, om at se på mulighederne for at stå til rådighed med bistand i det omfang Grønland skønner at have behov for det i denne ulykkelige situation.

Andra punkter som diskuterades på mötet var Nordiska ministerrådets budget för 2018, Sveriges fyra projekt inför sitt ordförandeskap nästa år, Norden i grön omställning, ett tillfälligt ministerråd för digitalisering samt profileringen av det nordiska samarbetet.

Ministermötet föregicks på onsdagen av möte i Nordiska samarbetskommittén där Åland representeras av informatör/kontorschef Gunnar Westerholm.