Nordiskt ministermöte antog integrationsprogram

På tisdagen möttes de nordiska samarbetsministrarna i Köpenhamn där man bland annat antog ett nordiskt integrationsprogram för flyktingar som ska ligga till grund för samarbetet.

Programmet ska uppmuntra till – och bidra till kunskapsutbyte och fungera som idébank mellan nordiska myndigheter, kommuner, frivilligorganisationer och regeringskanslier. Nordiska ministerrådet planerar även att igångsätta ett forskningsprojekt runt integrationsproblemantiken där flera av de nordiska institutionerna kommer delta. Inledningen av detta består i att kartlägga befintlig forskning.

Integrationsprogrammet kan anses vara ett av de centralaste tyngdpunktsområdena i det nordiska samarbetet för närvarande, säger Nordiska ministerrådets generalsekreterare Dagfinn Høybråten. 

Antagandet av integrationsprogrammet ses också som ett test av ett flexiblare nordiskt samarbete där utmaningen är att snabbt finansiera och skapa strukturer som normalt inte passar in. Exempel är ett utlyst ministermöte den 25 oktober där integrationsministrarna och deras tjänstemän träffas i ett tillfälligt inrättat ministerråd för just integrationsarbetet.

En av de övriga dagordningspunkterna var slutrapporten Nyt Norden 2 som lades fram. En arbetsgrupp, där även Åland varit representerat, har föreslagit en rad åtgärder för att skapa större dynamik och flexibilitet i det nordiska samarbetet. Förutom en rad rent administrativa åtgärder så föreslås åtgärder inom områdena Ett hållbart Norden, Norden för medborgarna som ska engagera civilsamhället och medborgarna i samarbetet och En större dynamik mellan ämbetsmän och politiker. Rapporten ska presenteras för de nordiska statsministrarna vid deras höstmöte i slutet av september.

På mötet representerades Åland av medlemmen i Nordiska samarbetskommittén Gunnar Westerholm.

Kontaktperson om integrationsprogrammet är integrationssamordnare Johanna Fogelström-Duns telefon +358 18 25556 och om Nyt Norden informatör/kontorschef Gunnar Westerholm +358 18 25383.