Reglering av fisket efter gös och gädda

Fastställande av regleringsåtgärder för gösbestånden på Åland för perioden 2016 - 2018

Konstaterades att yrkesfiskets gösfångster minskade under åren 2003 – 2009. Efter det har fångsterna stabiliserats, men på en lägre nivå jämfört med 1990-talet. Det årliga provfisket bekräftar att fångsterna stabiliserats. Regleringar av gösfisket har varit i kraft sedan 2002. Landskapsregeringens uppfattning är att regleringarna har inverkat gynnsamt på gösbeståndet. Regleringsåtgärderna bör fortsätta för att säkerställa ett långsiktigt hållbart fiske. Ålands Fiskare r.f. har hörts i ärendet.

Beslöts med stöd av § 38 i LL om fiske att fastställa regleringsåtgärder för fisket efter gös enligt nedan:

Fredningstid

Allt (yrkesmässigt såväl som sport-, husbehovs- och rekreationsfiske) fiske av gös förbjuds under lektiden, under vilken tid det är förbjudet att fiska, hålla ombord, levande hålla i lager (sumpa), sälja och köpa åländsk gös.

Beträffande gös som hålls i handeln (partihandel, butiker, restauranger, marknadsförsäljning m.m.) för försäljning under denna period är innehavaren skyldig att på ett trovärdigt och dokumenterat sätt kunna påvisa att fisken härstammar från lovligt fiske, t.ex. för importerad fisk i form av faktura (forsedel) varav framgår fiskens ursprung.

Den huvudsakliga lektiden bedöms infalla under juni månad. Lekfiskeförbudet fastställs till 1 juni – 25 juni.

Minsta tillåtna maskstorlek:

Knutavståndet bibehålls på 45 mm. Fiskaren bör försäkra sig om att maskstorleken är korrekt, vilket innebär att det inte räcker att hänvisa till att man köpt nät som enligt tillverkaren har 45 mm knutavstånd (knutavståndet har vid kontroll visat sig ofta vara 1-1,5 mm mindre än vad som uppges).

Minimimått:

Minimimåttet bibehålls på nuvarande lagstadgad nivå, 37 cm.

Övriga redskapsbegränsningar:

Den största tillåtna redskapsmängden per båt fastställs till 4.500 m (75 nät á 60 m). Nätens djup begränsas till högst 5 m.

Fastställande av regleringsåtgärder för gäddfisket på Åland för perioden 2016 - 2018

Konstaterades att det lagstadgade minimimåttet på 42 cm för gädda är lågt. År 2011 höjdes minimimåttet till 55 cm och landskapsregeringen anser att höjningen har inverkat gynnsamt på gäddbeståndet och fisket efter gädda.

Beslöts med stöd av § 38 i LL om fiske att fastställa regleringsåtgärder för fisket efter gädda enligt nedan:

Minimimåttet på 55 cm på gädda bibehålls och gäller under åren 2016 - 2018.