Siv Sandberg blir kommunindelningsutredare

Landskapsregeringen avser anlita forskaren Siv Sandberg vid Åbo Akademi som kommunindelningsutredare för Finström, Geta och Sund.

Fullmäktige i Finström, Geta och Sund anhöll i juni 2016 om att landskapsregeringen ska tillsätta en kommunindelningsutredare.

– Vi närmar oss en uppfattning om hur reformen av kommunstrukturen ska gå vidare. Samtidigt har vi också lyssnat till de tre kommunernas önskemål om att snabbt komma vidare med sin utredning säger minister Nina Fellman.

Landskapsregeringen avser därför att ingå avtal om en kommunindelningsutredning med Åbo akademi. Utredare blir Siv Sandberg, verksam som forskare vid Institutionen för offentlig förvaltning.

– Siv Sandberg är en av Nordens främsta experter inom området. Vi är mycket glada över att hon har tackat ja till att ta sig an det här uppdraget, säger minister Nina Fellman.

Enligt en uppdaterad men fortfarande preliminär tidsplan ska landskapsregeringen överlämna kommunindelningsutredningen till kommunerna för beslut i oktober 2017.

Målet med kommunindelningsutredningen är att ge Finström, Geta och Sund möjlighet att gå samman till en kommun från den 1 januari 2019, dvs. ett år innan ett nytt ordinarie kommunfullmäktige tillträder.

– Ett av de centrala målen för landskapsregeringen är en förändrad kommunstruktur och vi har därför hela tiden betraktat initiativet från kommunerna Finström, Geta och Sund som mycket positivt, säger minister Nina Fellman.