Det självstyrda Åland intressant studiemål

21 utländska journalister på Ålandsbesök

Deltagarna i utrikesministeriets kurs för unga utländska journalister besöker Åland 20-21.8. tillsammans med tjänstemän från utrikesministeriet.

Kursen är en del av utrikesministeriets arbete för Finlandsbilden och en viktig investering i framtida medierelationer. Målet är att öka deltagarnas intresse för Finland, skapa en positiv attityd till Finland och att stärka landets profil på lång sikt. Kursen har ordnats sedan 1990 och inom ramarna för den har redan 400 unga journalister bjudits till Finland, ett studiebesök på Åland har under flera år ingått i programmet.

Deltagarna är 21–29 år gamla och har valts ut bland 1 500 ansökande. Antalet ansökningar var i år mera än dubbelt så stort som 2013 då kursen arrangerades senast. I år deltar journalister från följande länder: Brasilien, Egypten, Etiopien, Frankrike, Indonesien, Kazakstan, Kina, Mexiko, Norge, Polen, Ryssland, Saudi-Arabien, Spanien, Storbritannien, Sydkorea, Turkiet, Tyskland, Ukraina och USA.

De har ett intensivt program och får bekanta sig med Finlands historia, politik, ekonomi, kultur och olika aktuella frågor. Media i riket har följt besöket med stort intresse.

Programmet under Ålandsbesöket har gjorts upp vid Ålandskontoret i Helsingfors i samarbete med utrikesministeriet. – Vi är glada åt att kunna presentera också denna speciella del av landet för våra deltagare, det självstyrda demilitariserade Åland och det åländska skärgårdssamhället är mycket intressanta studieobjekt säger direktör Petra Theman, chef för enheten för offentlig diplomati vid utrikesministeriet, som följer med gruppen till Åland tillsammans med två andra tjänstemän.

Närmare information om besöket ger Britt Inger Wahe, mobil +358 40 5501144