Åländska röda granitklippor med ett bergskar

Statusrapport 1 – Utvecklings- och hållbarhetsagenda för Åland

Förverkligandet av agendan kräver en systematisk uppföljning och rapportering. Därför görs en årlig statusrapport, som mäter de sju strategiska utvecklingsmålens indikatorer. Statusrapporten identifierar framsteg, utmaningar och kritiska framgångsfaktorer i syfte att utgöra beslutsstöd för alla samhällsaktörer. Årets statusrapport är den allra första och statusrapporten är en lägesbeskrivning: Hur långt från visionen ”Alla kan blomstra i ett bärkraftigt samhälle på fredens öar” står Åland idag, år 2017?

Statusrapporten är tänkt att läsas parallellt med “Utvecklings- och hållbarhetsagenda för Åland”, där visionen och de sju strategiska utvecklingsmålen fram till 2030 finns närmare beskrivna. Visionen och de sju strategiska utvecklingsmålen ger en tydlig bild av den önskade riktningen för den framtida samhällsutvecklingen. Med hjälp av statusrapporten får vi alla en fördjupad bild av nuläget och därmed även ökad förståelse för gapet mellan visionen och nuläget.

Hållbarhetsarbetet handlar om att lära sig mer, och att känna sig delaktig och motiverad. Förhoppningen är att du som läser rapporten – politiker eller tjänsteman, företagsledare eller småföretagare, kulturarbetare, jordbrukare eller förälder – ska hitta nånting som angår just dig: Det här vill jag veta mer om. Här vill jag engagera mig. Här kan jag jobba vidare. De viktigaste frågorna gäller oss alla, oavsett yrke och samhällsposition: Vad innebär visionen för mig? Hur kan jag bidra, precis där jag befinner mig?

Statusrapporten för Utvecklings- och hållbarhetsagendan för Åland finns som bilaga.