Ett steg nått i revideringen av grundskolelagen

Sakkunniggruppernas arbete gällande revideringen av grundskolelagen är nu slutfört. Här kan ni läsa samtliga sakkunniggruppers slutrapporter i ett dokument.  I sammanställningen, under rubriken Bilagor här brevid, finns hela processen samlad och ni kan ta del av allt som har gjorts hittills. Varje sakkunniggrupp har tillägnats ett kapitel där deras sammanfattande förslag finns redovisade. Nästa steg i processen är att den parlamentariska arbetsgruppen behandlar sammanställningens innehåll.

Bakgrund

Den parlamentariska arbetsgruppen (ÅLR 2016/4036) gav utbildningsavdelningen i uppdrag att utse sakkunniggrupper (ÅLR 2016/8869). Sakkunniggruppernas uppdrag var att diskutera de frågor som man blivit tilldelade av den parlamentariska arbetsgruppen, men man fick även mandat att diskutera andra frågor som berör en revidering av grundskolelagen. Utgångspunkt för sakkunniggruppernas arbete var PM ”Sammanställning av diskussioner under skoldirektörsmöten 2016” (bilaga 6), i vilket skoldirektörerna på Åland kartlade de områden som behöver revideras i nuvarande lagstiftning. Sakkunniggruppernas arbete har varit visionärt och bygger på intentionerna i det utbildningspolitiska programmet och regeringsprogrammet. Arbetet i sakkunniggrupperna har även beaktat framtida kompetensbehov och skolans möjligheter att skapa en undervisning i takt med samhällets utveckling. Den nya grundskolelagen ska genomsyras av FN:s Barnkonvention (20.11.1989). 

Parallellt med sakkunniggruppernas arbete har utbildnings- och kulturavdelningen arrangerat sex stycken seminarier med teman som anknyter till revideringen av grundskolelagen.

Kontaktperson: Elisabeth Storfors