Nordiska ministerrådets kommunikationschef Bodil Tingsby, Grönlands Jörgen S Söndergaard, Färöarnas Annika Olsen, Sveriges Maja Fjaestad och Veronica Thörnroos

Välbesökt på Ålands seminarier i Almedalen

På måndagen satte Almedalsveckan igång på allvar med en inramning av många besökare i rörelse. Måndagen är också Nordens dag där Ålands landskapsregering stod som arrangör av ett seminarium med rubriken ”Kommer Norden överleva EU?”.

Panelen bestod av nordiska samarbetsministrarna Veronica Thörnroos och Färöarnas dito Annika Olsen. Grönland företräddes av NSK-ledamoten Jörgen S. Söndergaard och Sverige av statssekreterare Maja Fjaestad.

Det som inledningsvis diskuterades var de nordiska avtalens status när EU-direktiv tar över allt mer av lagstiftningen. Färöarna och Grönland står dessutom utanför EU vilket gör det ännu mer komplicerat. Just nu pågår en inventering och utredning i Nordiska ministerrådet vilka av de nordiska avtalen som kan ligga i riskzonen i framtiden, detta på ett initiativ från Åland.

Panelen var enig om att svaret är ja på frågan i seminariets rubrik, särskilt med tanke på det som just nu är aktuellt med krisen i Grekland.

I andra halvan av seminariet, där statssekreterare Maja Fjaestad anslöt, diskuterades hur regionerna i Europa, bland annat det nordiska samarbetet, kan enas runt olika frågor för att få ett större genomslag och påverkan på EU-lagstiftningen. I takt med att EU blir större blir också olikheterna mellan dess olika geografiska delar större.

Klockan tre var det dags för den åländska matematiklektorn Christer Andersson att berätta ”Varför räknar Åland bäst i PISA?”. Temat är förstås med anledning av de fina resultaten inom matematik i den senaste PISA-undersökningen. Trots mycket hård konkurrens av andra utbildningsseminarier samlades 25-talet personer på ”Ålandskajen” som bistod med intresserade frågor.

I morgon tisdag blir Ålands sista dag för den här gången i Visby och man beräknas ankomma till Mariehamn på onsdag runt lunch.