Landskapslag (2017:81) om Upphandlingsinspektionen (upphävd)

Denna lag har upphävts genom 2023/117, som gäller från och med den 1 januari 2024.

1 §.  Inledande bestämmelse

2 §.  Oberoende myndighet

Upphandlingsinspektionen är en oberoende myndighet som är administrativt underställd landskapsregeringen. Verksamheten ska ordnas så att upphandlingsmyndighetens oberoende och opartiskhet vid skötslen av tillsynsuppgifterna tryggas.

3 §.  Upphandlingsinspektionens uppgifter

Upphandlingsinspektionen ska sköta de tillsynsuppgifter som myndigheten har enligt landskapslagen om tillämpning på Åland av riksförfattningar om offentlig upphandling samt de övriga uppgifter som ålagts myndigheten.

4 §.  Organisation och tjänster

Vid Upphandlingsinspektionen kan finnas personal i offentligrättsligt och privaträttsligt anställningsförhållande.

Arbetet vid myndigheten leds av en myndighetschef. Tjänsten som myndighetschef inrättas av landskapsregeringen. Övriga tjänster vid upphandlingsinspektionen kan inrättas av Upphandlingsinspektionen om anslag har tagits upp i landskapets budget.

Om inte annat bestäms i denna lag ska Upphandlingsinspektionen sköta sådana uppgifter som gäller myndighetens personal och som enligt tjänstemannalagen (1987:61) för landskapet Åland ankommer på landskapsregeringen.

Landskapsregeringen fattar beslut om

1) permittering av Upphandlingsinspektionens personal,

2) förflyttning och omplacering av en tjänsteman eller arbetstagare till eller från en annan landskapsmyndighet, med Upphandlingsinspektionens samtycke samt

3) frågor som gäller myndighetschefen.

Övriga beslut om myndighetens organisation fattas av myndighetschefen för Upphandlingsinspektionen. Myndighetschefen kan fastställa en arbetsordning med bestämmelser om organisation och handläggningsrutiner samt vid behov om fördelning av uppgifter och beslutanderätt.

5 §.  Behörighetskrav

Behörighetskravet för tjänsten som myndighetschef är avlagd examen från universitet eller högskola som är erkänd av en nationell utbildningsmyndighet. Examen ska ha en inriktning som är lämplig för tjänsten.

Behörighetskraven för övriga tjänster vid myndigheten fastställs i samband med att tjänsten inrättas.

6 §.  Budget och verksamhetsplan

Myndighetschefen ska årligen göra upp en verksamhetsplan och ett förslag till budget. Verksamhetsplanen och förslaget till budget ska överlämnas till landskapsregeringen.

7 §.  Verksamhetsberättelse

Myndighetschefen ska årligen sammanställa en verksamhetsberättelse över det gångna kalenderåret. Verksamhetsberättelsen ska överlämnas till landskapsregeringen.

8 §.  Avgifter

Med beaktande av vad som bestäms i landskapslagen (1993:27) om grunderna för avgifter till landskapet beslutar Upphandlingsinspektionen om avgifterna för myndighetens verksamhet.

9 §.  Avtal

Upphandlingsinspektionen kan sluta avtal inom ramen för myndighetens ordinarie verksamhet om inte landskapsregeringen beslutar annat.

10 §.  Företrädande av landskapet

Upphandlingsinspektionen kärar och svarar för landskapet samt bevakar Upphandlingsinspektionens intressen vid domstolar och andra myndigheter i angelägenheter som hör samman med Upphandlingsinspektionens verksamhet.

11 §.  Ikraftträdande

Denna lag träder i kraft den 1 november 2017.

Åtgärder som verkställigheten av lagen förutsätter får vidtas innan den träder i kraft.

Tjänsten som myndighetschef får inrättas och tillsättas innan lagen träder i kraft.

Ikraftträdandebestämmelser och förarbeten

Här finns information om när författningen och ändringar av den har trätt i kraft, samt om författningens och ändringarnas förarbeten. I listan anges också om EU-lagstiftningen berörs. Alla förarbeten finns på Ålands lagtings webbplats.

Gå till ärendesökningen på lagtinget.ax »

2017:81

  • LF 23/2016-2017
  • FNU bet. 18/2016-2017