Translate this page to another language

Google translate is a website service that provides you with a translation of the website, to the language you choose from the list. Since it is computer generated, the translation may not always be completely correct. Please note that the Government of Åland is not responsible for any inaccuracies.

Litteratur

Här samlar vi litteratur som ges ut under jubileumsåren

Datum

Titel

Utgivare

Innehåll

2021

     
29 maj

100 och 1 - fynd av Åland

Ett samarbete mellan Veronica Lindholm och Kristin Ilves

En arkeologisk publikation till firandet av Åland100 Bok och workshop, forskarseminarium
Maj

Ett bildverk om Åland

Daniel Eriksson

Ett bildverk om Åland i samband med firandet av Ålands självstyrelses 100-årsfirande. Boken är informativ och ger en helhetsbild av Åland idag med kopplingar till vår historia. Ges ut på svenska och engelska.

Maj

Vägen till självstyrelse

MazocialMedia

Ett projekt "Vägen till självstyrelse", bokutgivning och föreläsning med utgångspunkt i publicerad artikelserie om 60 populärvetenskapliga artiklar av Mats Adamczak. Artiklarna bearbetas till en bok.

31 augusti

PUSSEL

Ålands handikappförbund

Ett barnboksprojekt om FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Boken riktas till barn i åldern 6-7 år. Konventionens innehåll återges i berättelser som är lätta att förstå. Boken ska fungera som ett verktyg i förskoleverksamheten. En spännande bok om rättigheter och gott bemötande, från ÅHF till alla förskolebarn på Åland

27 september

Det åländska folkets historia V2

Ålands kulturstiftelse r.s.

Verket beskriver Ålandsrörelsen och självstyrelsens uppkomst. Boken kommer att finnas till försäljning hösten 2021 och sammanfaller med jubileumsfirandet.

Oktober

Åland vårt Åland

Föreningen Flera röster

Föreningen Flera röster firar sitt 20-års jubileum samt uppmärksammar Åland 100 med ett antal nyskrivna verk som består av dikter av åländska författare som troligen kommer att tonsättas av Mia Makaroff. Arbetsnamnet är ”Åland vårt Åland” och man lyfter upp den åländska folksjälen, naturen och skärgården. Föreningen samarbetar med åländska musiker, regissörer och uppför verksviten under en jubileumskonsert hösten 2020 samt under Åland 100.

15-21 november

Nordiska litteraturveckan

Föreningen Norden

Nordisk litteraturveckan vill uppmärksamma det officiella hundraårsfirandet av Ålands självstyrelse. Litteraturveckan uppmärksammas extra av landskapsregeringen på Åland i år. Litteraturveckan kommer att arrangeras under vecka 46, med start 15 november. Mer information kommer snart att offentliggöras.

2022

     
Januari

Bomarsund - det ryska imperiets utpost i väster

Bomarsundssällskapet r.f.

Svensk och finsk upplaga. Bomarsundssällskapet planerar också att ge ut boken som e-bok på tre språk. Boken ska finnas tillgänglig i god tid till självstyrelsen 100-årsjubileum 2022 och att de nytryckta böckerna presenteras genom ett evenamng i Bomarsund.

Mars

Mariehamns litteraturdagar

Mariehamns stadsbibliotek Mer information kommer
Publicerad 29.1.2021 kl. 14:19
Uppdaterad 3.3.2021 kl. 11:40