Färja

Alla får tycka till om bokningsreglerna

Under sommaren är det allmänhetens tur att granska och lämna synpunkter på landskapsregeringens förslag till enklare regler för skärgårdstrafiken. – Vi hoppas att så många som möjligt tar sig tid att läsa och lämna sina synpunkter till oss. Vi passar på att nå ut till allmänheten under högsäsongen när flest resenärer kommer i kontakt med bokningsreglerna, säger infrastrukturminister Christian Wikström.



Många resenärer i skärgårdstrafiken tycker att de gällande bokningsreglerna för skärgårdstrafiken är invecklade och att det är svårt att hitta den information man söker i dem. För att göra dem enklare att förstå driver landskapsregeringen projektet Enklare regler. I projektet har landskapsregeringen bearbetat reglerna och låtit en referensgrupp och remissinstanser granska dem. Nu är det alltså allmänhetens tur att göra sin granskning.



Förslagen till enklare regler finns på landskapsregeringens hemsida. Där kan alla gå in och läsa dem. Synpunkter kan också lämnas direkt på hemsidan.



För att nå ut finns förslaget också i tryckt broschyr som finns ombord på de frigående färjorna. Det kommer också att finnas tryckta exemplar på skärgårdskommunernas kanslier, hos Visit Åland och på Ålandstrafikens kontor. – Matbutikerna i skärgården ställer också upp, så även där kan man hitta tryckta exemplar. Vi hoppas att så många som möjligt tar sig tid att läsa, diskutera och ge synpunkter och förbättringsförslag, säger infrastrukturminister Christian Wikström.



Synpunkter kan lämnas fram till och med den 31 juli 2021. Därefter ska landskapsregeringen ta till sig synpunkterna och se över reglerna igen utifrån dem. Efter att referensgruppen granskat eventuella ändringar är det sedan dags för landskapsregeringen att fatta beslut om hur bokningsreglerna ska lyda år 2022.