Att bli vuxen på Åland

Stort grattis, nu är du äntligen 18! På den här sidan hittar du värdefulla länkar som kan vara användbara för dig på din väg in i vuxenlivet. Det är nu det börjar, spännande! 

Att bli vuxen är ett viktigt steg som för med sig såväl nya rättigheter som skyldigheter. Exempelvis kan du gifta dig och rösta i allmänna val. 

När du fyller 18 år kan din vårdnadshavare inte längre sköta dina ärenden. Du kan sköta många ärenden elektroniskt, så börja med att skaffa ett verktyg för elektronisk identifiering, till exempel nätbankskoder. Du får nätbankskoder hos din bank. 

På den här sidan hittar du specifik information om att bli vuxen på Åland. 

På hemsidan Suomi.fi hittar du mer information om att bli vuxen. 

Är det något du undrar över som inte finns på den här sidan? Ta kontakt med landskapsregeringen (kontaktuppgifter finns längst ner på sidan), du är viktig för samhället och vi finns här för att hjälpa dig! 

Pass och identitetskort

Du kan styrka din identitet med ett pass eller identitetskort. Polisen utfärdar pass och identitetskort.

Rösta och ställ upp i val

När du har fyllt 18 kan du rösta och ställa upp i val. Kanske är det du som är Ålands framtida lantråd? Här kan du läsa mer om val på Åland.

Körkort och första bilen

Är det dags för bil? Då behöver du ett körkort som beviljas av polisen. På polisens hemsida kan du läsa mer om ansökan om körkort.

Fordonsmyndigheten har specifik information för dig som inte har körkort sedan tidigare. På fordonsmyndighetens hemsida hittar du även information om vad du behöver göra om du ska köpa ett fordon.

Studier eller arbete?

Ska du studera så kan du få hjälp med finansieringen genom studiestöd. Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet (AMS) beviljar studiestöd. Du kan läsa mer om studiestöd på studiestod.ax 

Högskolan på Åland och Ålands Gymnasiums hemsidor kan du läsa mer om att ansöka om studieplats. Ålands folkhögskola erbjuder också vuxenstudier på olika nivåer.

Om det i stället är arbetslivet som lockar har AMS mer information för dig som är arbetssökande

Hälsovård och tandvård

Om du blir akut sjuk och behöver omedelbar hjälp ska du ringa 112. När du är drabbad av sjukdom eller andra besvär som inte är akuta kan du vända dig till din närmaste hälsocentral i Mariehamn eller Godby. Om du bor i skärgården kontaktar du hälso- och sjukvårdsmottagningen i din kommun. På Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) kan du läsa mer om hälsocentralerna.

Din mentala hälsa är också mycket viktig. Du ska inte känna dig ensam om du upplever mentala besvär utan vänd dig i så fall till sjukvården för att få professionell hjälp.

ÅHS erbjuder även tandvård för barn och ungdomar upp till 28 år samt för patientgrupper som är prioriterade av medicinska och sociala skäl. Läs mer om tandvård här.

ÅHS har också en preventivmedelsmottagning dit du kan vända dig med frågor.

Socialvård

Ibland kan man behöva hjälp och stöd i olika livssituationer. Det kan handla om att du behöver stöd i att klara av din vardag; t.ex. din ekonomiska situation, ditt boende, din användning av rusmedel eller då du känner att kontrollen över din vardag brister. Kommunernas socialtjänst (KST) erbjuder dig stöd.

Dags för egen bostad och flytt?

Åland livings hemsida finns mer information om att hitta boende.

Här på landskapsregeringens hemsida hittar du även mer information om landskapsborgen för lån och räntestöd för bostadslån

Om du ska flytta behöver du göra en adressändring. Du hittar mer information på Åland Posts hemsida

Tänk på att det kan vara bra att skaffa en egen hemförsäkring när du flyttar till egen bostad. Hemförsäkring tecknar du via ett försäkringsbolag.

Håll koll på din ekonomi och skatt

Nu när du är vuxen är det viktigt att du håller koll på din ekonomi. Om du behöver hjälp med att få ordning på din ekonomi så kan du exempelvis vända dig till Folkhälsan på Åland

Hur fungerar egentligen skattesystemet och hur kan jag sköta mina egna skatteärenden? Skatteförvaltningen har sidor som särskilt vänder sig till unga vuxna.

Vill du förbättra dina kunskaper i svenska?

Här kan du läsa mer om svenska för inflyttade

Ta dig runt i kollektivtrafiken

På Ålandstrafikens hemsida kan du läsa mer om busstrafik och skärgårdstrafik.