CU Air i samarbete med SprintAir sköter flygtrafiken Mariehamn – Stockholm

Ett temporärt avtal tecknas för flygtrafiken mellan Mariehamn (MHQ) och Stockholm (ARN) med anknytning även till rutten Mariehamn (MHQ) och Åbo (TKU). Beräknad trafikstart måndag 14.2.2022 med liknande upplägg som under den föregående upphandlingen.

Det polska bolaget Motihari Sp. z o.o. Sp. K., vars markandsföringsnamn är CU Air (”See you! Air”), har högt anseende i Polen och samarbetar med det välkända polska flygbolaget SprintAir A.S.

Landskapet ingår ett temporärt avtal med en trafikstart 14.2.2022 på ca 7 månader enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EEG) 1008/2008 om gemensamma regler för tillhandahållande av lufttrafik i gemenskapen. Det är enligt förordningen möjligt att avvika från reguljära upphandlingsregler under 7 månaders tid exempelvis när ett flygbolag inte kan längre bedriva flygtrafik och flygtrafiken måste tryggas.



CU Air har försäkrat att flygningarna kommer att ske med svenskspråkig åländsk kabinpersonal och åländska piloter. Ett svenskspråkigt bokningssystem uppdateras som bäst, vilket kommer att tas ibruk i samband med flygstart eller något senare.



- Flygtrafiken är viktig för Åland ur flera perspektiv och vi har därför lagt annat arbete åt sidan för att lösa flygtransporterna så fort som möjligt. Nu när den akuta situationen är avhjälpt kommer vi att fokusera på den reguljära upphandlingen. Det är särskilt positivt att ålänningar i flygbranschen kommer i arbete som ett resultat av detta avtal, säger infrastrukturminister Christian Wikström.



Det kommer att tecknas ett 3-partsavtal mellan landskapsregeringen, CU Air och SprintAir A.S. som är innehavare av AOC-certifikat och operativ licens. Sprint Air har funnits på marknaden i mer än 20 år och är en välkänd operatör med gott rykte och har ett nära samarbete med civila luftfartsmyndigheter för att garantera säkerheten.



Flygtrafiken kommer att bedrivas med en beprövad flygplanstyp SAAB 340 (B) med 34 säten.



Priset per avgång är 2 478 euro/avgång mellan Mariehamn och Stockholm. Flygtrafiken till Åbo upprätthålls som en konsekvens av detta avtal.

En konsekvens av detta avtal är att de temporära patientflygningarna upphör från och med nästa vecka då patienterna kan resa med den nya upphandlade trafiken.



- Vi är stolta över att få ta del av ett så viktigt projekt för Åland. För vår koncern, oavsett om det är ett järnvägs-, lastbils- eller flygprojekt, är transport och infrastruktur grunden för ekonomin i varje region. Vårt plan kommer att flyga under licens från företaget SprintAir. En flygoperatör som funnits på den europeiska marknaden i snart tjugo år och där vi ser en pålitlig partner för framtida utveckling, säger CEO Kamil Duda på CU Air.