Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer Svahnström, Kanadas ambassadör Jeanette Stovel, konsul och Commercial counsellor Clint Martin samt Viking Line VD Jan Hanses i samband med besök hos Viking Line

Kanadas ambassadör mötte näringsministern och representanter för det åländska näringslivet

Kanadas ambassadör Jeanette Stovel har i veckan besökt Åland. En av målsättningarna med besöket var att lära sig om det åländska näringslivet och informera om möjligheter Kanada kan bistå med. Näringsminister Fredrik Karlström informerade om näringslivet samt introducerade gästerna för flera åländska företagsledare.   



Ambassadören besökte Åland tillsammans med Clint Martin, Consul och Commercial Counsellor vid ambassaden i Helsingfors. I tillägg till det officiella programmet ordnat av Ålands Lagting var man från den kanadensiska ambassadens sida mycket intresserade av att få en överblick över Ålands näringslivs- och investeringsklimat.

Näringsminister Fredrik Karlström välkomnade på måndagen gästerna och gav en inledande presentation om Åland och näringslivet.

Kanadas ambassadör välkomnades av Näringsminister Fredrik Karlström

På agendan stod sedan möten med och presentationer av företagsledarna för ViskoTeepak, Viking Line och Ålandsbanken. Ett besök vid Högskolan på Åland samt ett möte med Sveriges generalkonsul ingick också. På onsdagen gjorde konsul och commercial counsellor Martin i tillägg ett företagsbesök hos Flexens, samt gästade också Mariehamns stadsbibliotek.



Ambassadör Stovel lyfte frihandelsavtalet CETA (Comprehensive Economic Trade Agreement) mellan Kanada och EU vilket innebär att företag från EU får ett utökat tillträde till den kanadensiska marknaden och vice versa, något som även åländska företag har möjlighet att dra nytta av men som få känner till.

- Denna närmare synergi i relationen mellan Kanada och Finland som CETA möjliggör är inte bara viktig för stora företag utan också för Finlands små och medelstora företag, vilka kan dra nytta av den kanadensiska marknaden som är intresserad av innovativa produkter och tjänster och som också kan vara en källa till material och komponenter för finska slutprodukter. Tack vare fördelarna med CETA ser vi hur den finska exporten till Kanada höll sunda nivåer även under pandemin och de senaste två åren har vuxit enormt. Ett nästa steg som fler och fler finska företag tar är att etablera närvaro i Kanada, något som möjliggör ytterligare global marknadstillgång då Kanada har andra frihandelsavtal som täcker USA och 50 övriga länder (som representerar 60 % av världens BNP). Sammantaget har potentialen för åländska företag att ha framgång på den kanadensiska marknaden och bygga pålitliga handels- och investeringssamarbeten med Kanada aldrig varit mer positiv, säger Clint Martin.

Detta var första gången som ambassadör Stovel, som tillträdde som ambassadör i Finland i november 2022, besökte Åland. Detsamma gällde konsul Martin.

- Det var en givande dag med goda samtal om våra gemensamma beröringspunkter. Kanada är ett land som trots att det avståndsmässigt ligger långt borta har mycket gemensamt med oss i Norden och på Åland. Det var speciellt intressant att få information om Kanada och EU:s frihandelsavtal CETA och de möjligheter det ger även åländska företag, säger näringsminister Fredrik Karlström.



Kanadas ambassadör i möte med Ålandsbankens VD Peter Wiklöf

Konsul och commercial counsellor Clint Martin, ambassadör Jeanette Stovel, Ålandsbankens VD Peter Wiklöf och näringsminister

Fredrik Karlström på företagsbesök hos Ålandsbanken

Kanadas ambassadör i möte med Ben Eriksson, VD för ViskoTeepak

ViskoTeepaks VD Ben Eriksson presenterar verksamheten för ambassadör Jeanette Stovel, Konsul och commercial counsellor

Clint Martin, samt näringsminister Fredrik Karlström