Lantrådets tal på självstyrelsedagen

Idag firar vi självstyrelsedag på Åland. Flaggorna vajar i vinden och naturen är som vackrast. Det är så lätt att älska de åländska lövängarna, vitsipporna och den makalösa skärgården. Att känna kärlek till sitt hem och bygd är gott och jag hoppas att alla idag kan känna glädje och tacksamhet över att få leva sitt liv på en plats där skönhet och trygghet råder.

I jämförelse med de flesta länder i världen har Åland en fullkomligt unik situation. Ekonomin är stabil och de offentliga finanserna goda. Arbetslösheten är låg, sysselsättningen hög och det åländska näringslivet har klarat sig väl igenom tider av ekonomisk oro.

Det viktigaste för de flesta av oss är att vi har ett jobb att gå till och en tillräcklig försörjning.

Att ständigt oroa sig för sin vardagsekonomi är slitsamt. För dem som kämpar ska samhället vara både hävstång och repstege för alla behövs i samhällsbygget.

I riket har en ny regering nyss tillträtt. Hårda bud väntar landet med tuffa nedskärningar inom många sektorer, bland annat utbildningen. Att enbart spara tar inte landet framåt. I de allra flesta fall betyder hårda inbesparingar svårare tider för låg- och medelklassen, för kvinnor, barn och minoriteter. Att spara utan att allvarligt skada och förlama sin befolkning är en krävande konstart. Ännu idag finns 90-talslaman kvar i minnet och de irreparabla skador som drabbade många hårt i form av konkurser, skuldsättning och långtidsarbetslöshet. Jag hoppas att regeringen minns detta och gör eftertänksamma och långsiktigt kloka beslut. 10 miljarder är ett enormt belopp där också Åland kommer att få en släng av sparsleven.

Det som händer i svåra ekonomiska tider är att vi människor blir mindre generösa mot varandra. Vi vänder oss inåt, mot invandring, internationella hjälpinsatser, jämställdhet och minoriteter. Min vädjan till regeringen Sipilä är att låta fosterlandets bästa också betyda fortsatt utveckling inom dessa områden. Öppna gränser, internationellt deltagande och solidaritet med omvärldens länder är i dagens globala värld att främja fosterlandets intressen.

Men också på Åland har vi utmaningar. Vi vill givetvis fortsätta att utveckla självstyrelsen och lokalsamhället. För att kunna bevara den unika småskaligheten och det goda samhället krävs förändringar. Det stora antalet kommuner och kommunala organ gör att övergripande förändringar är svåra att åstadkomma. Det krävs ett modigt och självuppoffrande kommunalt ledarskap som förmår samordna och sammanföra för att skapa enklare beslutsordningar och bättre klimat för förändringsarbete. För att skapa gemensamma organ, som exempelvis en gemensam kommunal socialtjänst, krävs solidaritet, vilja och förmåga att se till helhetens bästa framom den enskilda kommunens intressen.

För alla oss folkvalda är det viktigt att minnas att våra uppdragsgivare är det åländska folket. Det är för dem vi ska skapa ett rationellt beslutsfattande, en förnuftig samhällsorganisation och en god service.

En bra skola och barnomsorg är de absolut viktigaste konkurrensmedel vi har för fortsatt god inflyttning och återflyttning. Få andra samhällen kan erbjuda det vi har på Åland: Världens bästa, tryggaste vardag. Helgernas glitter och glamour kan man få i kringliggande storstäder, men veckans vardagar är fem. Det är dessa som är livet. Världens bästa och tryggaste vardag ska vi använda för att locka hit fler, ett starkt kort som få kan trumfa över.

Bästa ålänningar! Vi har mycket att glädja oss åt. Vi kan känna tillförsikt inför framtiden. Vi har råd att vara solidariska med varandra och med omvärlden. Låt självstyrelsedagen vara en dag att känna tacksamhet för vår unika status och samhällsmodell, men också en dag att tänka framåt på vilket samhälle vi vill forma imorgon.

En vacker dag vill jag att alla ålänningar ska vara lediga från arbetet och kunna fira dagen tillsammans på gator, torg och i byarna. Jag önskar alla en trevlig självstyrelsedag fylld av stolthet, värme och gemenskap!

Camilla Gunell

Lantråd