Rekordmånga gränshinder lösta under 2018

Då det av de nordiska samarbetsministrarna tillsatta Gränshinderrådet hade sitt sista möte för 2018 på fredagen så kunde man konstatera att året varit rekordartat i form av avklarade gränshinder.

Under året har ca 40 hinder varit prioriterade varav 14 är avklarade med 13 av dessa med en positiv lösning. Hinder som till slut anses olösbara tas bort från listan med möjlighet att tas upp igen om förutsättningarna ändras.

Några av de lösta hindren berör även ålänningar såsom: arbetspraktik under studietiden i annat nordiskt land, att omfattas av andra länders a-kassa, ersättning för patientresor, krav vid mobila livsmedelslokaler mm.

Några av hindren har haft den åländska medlemmen Gunnar Westerholm som delansvarig. Dessa är:

  • möjligheten för svenska psykologstuderanden att göra hela sin studiepraktik på Åland och få sin examen godkänd. Något som skulle hjälpa situationen med bristen på skolpsykologer.
  • möjligheten för en åländsk anhörig att få ersättning för vården då vårdnadstagaren har svensk socialförsäkring, vilket förekommer särskilt inom rederinäringen.
  • snabbare information till utlandsboende. Ett problem som blev aktuellt då Sverige höjde den s.k. sinkskatten på pensioner vilket flera som uppbär svensk pension på Åland var ovetande om före utbetalningen.

Dessa hinder är under process och får förhoppningsvis sin lösning under 2019. Ett annat hinder som funnits på listan många år är den s.k. fyra-månadersregeln som avser socialförsäkring då man flyttar till Finland. Det ligger en proposition i Finlands riksdag med ett lagförslag som kan träda i kraft den 1 april 2019 då bostadsorten direkt avgör var man är socialförsäkrad. Två andra hinder kommer diskuteras på ministernivå under 2019, och de är frågorna om byggstandarder och yrkesbehörighet.

I februari uppdateras listan med de hinder som ska prioriteras under 2019.

För mer information kontakta kommunikationssamordnare Gunnar Westerholm, e-post: gunnar.westerholm@regeringen.ax, telefon +358 18 25383