Åland i fastländsk media under december 2017

Under december fick Åland synlighet i samtliga fastländska medier i sammanlagt 970 artiklar. I de digitala medierna förekom Åland i 453 artiklar och i de tryckta medierna i 517 artiklar. Sammanlagt 64 artiklar i digitala medier behandlade ämnen som rör samhällsfrågor och politik.

Den 7 december rapporterade media om att EU Kommissionen drar Finland inför EU domstolen. Ett vite om 8000 euro väntar Finland eftersom man i likhet med länderna Bulgarien och Grekland underlåtit att implementera direktivet som gäller områdesplanering till havs. För Finlands del brister det gällande Åland. Följande medier uppmärksammade detta: Turun Sanomat, Verkkouutiset, Iltasanomat, Yle, Svenska Yle och Uusi Suomi. Iltasanomat uttryckte i sin rubrik att det är Åland som är problemet för Finlands del beträffande detta.

Sysselsättningsgraden har åter varit aktuell i medierna. Bl.a. uppmärksammar Pohjalainen och Kainuun Sanomat sysselsättningen den 10 december och lyfter Åland som ett eftersträvansvärt exempel. Den 22 december rapporterar MTV.fi om att man har minst arbetslöshet i hela landet på Åland med 3,64 procent. Andra medier som också uppmärksammat ämnet är Uusi Suomi och Kauppalehti den 27 december.

I slutet av året intresserar sig medierna för skatteprocenter och den 12 december skriver Iltalehti att de lägsta skatteprocenten återfinns i några åländska kommuner.

Reduceringen av Tingsrätternas antal i Finland har fått stor medial uppmärksamhet. Den 14 december meddelade Statsrådets kansli på sin webbsida att tingsrätternas antal minskas med sju. De svenskspråkiga drabbas av indragningarna och omstruktureringar gällande majoritetsspråk, men Ålands Tingsrätt kvarstår som tidigare. Kaleva.fi och Savon Sanomat skriver om detta den 19 december. Följande dag rapporterar ytterligare Turkulainen och Åbo Underrättelser om nedskärningen.

Sammanlagt 44 artiklar handlade om ekonomi. Exempel på rapporterade ekonominyheter är att Yle skriver om att skattefri näthandel från länder utanför EU upphör och att Ålands specialstatus gällande detta försvinner. Yle rapporterar vidare om Stallhagens investering och mål att sikta in sig på internationella marknader.

I slutet av året sammanställs många jämförelsetabeller och inkomsterna i kommunerna har granskats. Flera artiklar handlar om hushållens nettoinkomster där Åland ligger i topp. Bl.a. Mäntsälän Uutiset skrev om detta på webben den 8 december.

Sammanställningen finns också som pdf, se bilaga här intill.

Kontakt:

Lena von Knorring

Kontorschef

Ålandskontoret

Annegatan 22 A 3

00100 Helsingfors

+358 50 463 7915

lena.vonknorring@regeringen.ax