Åländsk juristtrio förstärker projekt Sunnanvind genom kritisk granskning. "Förstärker tilltron till projektets noggranna genomgång”

Förutsättningarna för den tilltänkta etableringen av havsbaserad vindkraft har nu kommit till det skede där de inledande upphandlingarna av externa experter övergår i utredningsfasen rörande planering, miljöbedömning och juridik. 

– Det är därför glädjande att kunna meddela att en för alla ålänningar välkänd juristtrio kommer att anlitas som lokala rådgivare under projektets utredningsperiod, säger vicelantrådet Harry Jansson (C), huvudansvarig politiskt för projekt Sunnanvind. 

Tanken på att tillsätta en särskild oberoende rådgivande grupp, som kunde fungera som ett stöd för styrgruppen och landskapets tjänstemän i deras analys av handlingar och avtalsupplägg och i diskussioner och förhandlingar med motparter och externa rådgivare har sedan starten funnits med i projektets ramar. Nu har styrgruppen beslutat anlita advokaterna Lena Laitinen och Gunnar Westerlund samt jur.kand. Leif Nordlund, tidigare VD för Alandia-Bolagen, samtliga med erfarenhet av nationell och internationell projektfinansiering, för att under utredningsarbetet bistå projektgruppen med detta.

– En av styrkorna i deras medverkan är att flera av medlemmarna öppet har förhållit sig kritiskt till projektet. Medlemmarna framhåller att deras deltagande motiveras av en ambition att bidra till att besluten i alla berörda instanser baseras på riktig och tillräcklig information, säger Jansson.

Vicelantrådet betonar att medlemmarna i den rådgivande gruppen kommer att anlitas ad hoc när frågor som berör deras kompetensområden aktualiseras.  Deltagandet i gruppen ska inte heller på något sätt begränsa medlemmarnas rätt att fortsättningsvis uttrycka sina egna åsikter i olika sammanhang, också sådana som är kritiska till projektet. 

I motsats till olika uppfattningar som figurerat bland annat i sociala medier, har det inte fattats några definitiva beslut gällande slutförandet av projektet. Efter drygt två år av kommunikation med lagtinget och berörda kommuner samt inledande utredningar om bland annat projektets ekonomiska ramar, inleds som bäst de utredningar som är tänkta utmynna i såväl förslag till generalplan med vidhängande miljöbedömningar som avtal rörande projektets kommersiella del.  

– Allt bygger på att Hammarland, Geta, Saltvik, Kumlinge och Vårdö gett sitt samtycke till att utredningarna ska inkludera vattenområden inom respektive kommuns gränser. Kommunerna kan när som helst återta sitt samtycke. Tidigast om två år vet vi mer om i vilken utsträckning det är möjligt att bygga vindkraft. Då först vet också kommunerna närmare vad en etablering betyder rent ekonomiskt, förklarar Jansson.