Ålandskontorets mediabevakning maj 2016

Åland i finsk och finlandssvensk press samt online media.

På grund av tekniska problem kan Meltwater inte ge exakt antal medieträffar för maj 2016 för sökord med anknytning till Åland.

Ekonomi, politik och samhälle

Lännen Medias journalist Rami Nieminen som besökte Åland i april och intervjuade ministrar om åländska social- och hälsovårdsreformen gjorde också ett reportage om syriska kvotflyktingar som han intervjuade i Mariehamn. Syrierna kom i november till Mariehamn från en flyktingförläggning i Libanon där de hade förberett sig på flytten till Finland genom att i tre månader lära sig finska. Förvåningen var stor då de landade i Mariehamn, där gatorna var tomma och det pratades svenska.

Livet är lugnt och mänskorna vänliga säger en av de intervjuade.

Mariehamns socialdirektör Susanne Lehtinen säger att så många ålänningar ville bli vänfamiljer med syrierna så det blev kö till Röda Korsets vänfamiljkurs. Hon fortsätter

Åland är inte så pursvenskt som man tror utan vi är ganska öppna och mångkulturella.

(11 artiklar)

Åland Post fick synlighet två gånger i maj. På bolagsstämman kom det fram att handeln över internet och att växa på den internationella marknaden är prioriterade områden för det av landskapet ägda bolaget. Den åländska postens resultat försämrades i fjol jämfört med året innan. Något som bottnar i lagändringen som trädde i kraft i början av fjolåret som gör att det inte längre går att sälja tidskrifter momsfritt från Åland till fastlandet. För två år sedan stod tidskriftsverksamheten för drygt en femtedel av omsättningen, ungefär tio miljoner euro.

Större och fler rubriker blev det över de fem skotrar Åland Post köpt. Skotrarna används för att roa storkunder – men hur väl stämmer nöjet egentligen överens med Postens uttalade miljöprofil? Priset för de fem vattenskotrarna var cirka 40 000 euro. Orsaken till att köpet gjordes var enligt vd Henrik Lundberg att det är svårt att hyra vattenfarkosterna. Skotrarna ska användas främst under tre-fyra veckor i maj och juni när kunder som Posten packar åt besöker Åland. Kunderna kommer sedan gammalt från Finland och Sverige och på senare tid också från England och Tyskland.

Det handlar om stora kunder som omsätter miljoner hos oss, förklarar Henrik Lundberg.

Posten har i många år ordnat evenemang för kunderna i samband med besöket på anläggningen i Sviby.

Orklas chipsfabrik i Haraldsby på Åland fortsätter sin produktion av snacks och frysprodukter som tidigare. Fabrikens vara eller icke vara är en fråga som varit högst aktuell den senaste tiden. Den fortsatta produktionen på Åland har säkrats genom ett brett samarbete mellan Ålands landskapsregering, leverantörer och myndigheter, även i det fasta Finland.

Det är oerhört glädjande att Chipsfabriken blir kvar på Åland. Det är Finlands enda stora chipsfabrik och fabriken är en betydande arbetsgivare, säger riksdagsledamot Mats Löfström i ett pressmeddelande. – Att fabriken blir kvar betyder att hundra direkta jobb räddas. Men den indirekta sysselsättningseffekten uppgår till flera hundra arbetsplatser, vilket också är ett betydande antal sett ur hela landets perspektiv. – Fabrikens ledning och de anställda, potatisodlare, logistikkedjan, privata företagare och politiker har tillsammans vänt på alla stenar för att kunna hitta konkurrenshöjande åtgärder så att fabriken skulle kunna bli kvar, säger Löfström.

(162 notiser)

Christer Fahlstedt från Sverige har utnämnts till ny vd för Ålands penningautomatförening, Paf.

Christer Fahlstedt har en gedigen erfarenhet från spelbranschen och kommer närmast från rollen som vd för svenska Betting Promotion Sweden ab som levererar vadslagningsprodukter och spelmjukvara.

Efter tolv år med spelbranschens profittänkande var jag redo för något nytt. Jag hade sannolikt lämnat branschen helt om erbjudandet hade kommit från någon annan än Paf, säger han.

Ett framgångsrikt företag som tar sitt ansvar och som ger vinsten till ålänningarna. Det får Christer Fahlstedt att jubla över sitt nya jobb som vd för det åländska spelbolaget Paf.

Jag är imponerad av att man delar ut tusen euro till varje ålänning, säger han.

Det blev ett långt reportage den 28 maj kl. 20.30 i Yles nyheter om Paf. Frågan gällde igen en eventuell fusion med de övriga spelbolagen i riket. I Yles nyheter intervjuas nya VD:n Christer Fahlstedt och lantrådet Katrin Sjögren som motiverar varför Paf vill förbli självständigt. Inslaget kan ses på YLE Arenan. Via länken ses intervjutexten på finska då intervjuerna i nyhetsinslaget gick på svenska. (totalt 27 notiser)

Läs intervjun (på finska) på Yles webbplats

Jonas Bladh slutar som chefredaktör för tidningen Nya Åland.

När det här jobbet blir ett "vanligt" jobb, då är det dags att kliva åt sidan.

Efter fem år som chefredaktör, vd, vd och chefredaktör och chefredaktör igen har Jonas Bladh bestämt sig för att sluta. (8 notiser)

Sjöfart och rederier

Viking Lines delårsresultat för årets första kvartal medförde ökad omsättning men sämre rörelseresultat på grund av fler fartygsdockningar. Viking Lines totala marknadsandel sjönk från 35,3 till 34 procent under kvartalet. Endast kryssningstrafiken mellan Stockholm och Mariehamn ökade under rapportperioden. (20 notiser)

Hälsa och sjukvård

Fästingarna i Finland har blivit fler, visar en undersökning som gjorts av Åbo universitet.

TBE vaccinationer kan inte ges åt hela befolkningen, till det finns inte pengar. Staten/regeringen har endast godkänt vaccinationer för ålänningarna säger överläkare Taneli Puumalainen på Institutet för hälsa och välfärd, THL.

För tillfället får endast över 3 år fyllda personer, bosatta på Åland, de två första vaccinationerna gratis. Till grundvaccineringen hör tre vaccinationer. Dos fyra ges tre år efter grundvaccination. Följande boosterdoser ges vart femte år oavsett ålder. Boosterdoser bör ges i god tid innan fästingsäsongen för att ge ett optimalt skydd. (47 notiser)

Sport

Den före detta fotbollsligaspelaren Bernardo Ribeiro har avlidit. Ribeiro började plötsligt må illa under en match i Brasilien. Han avled senare på kvällen. Brasilianaren spelade för IFK Mariehamn säsongerna 2013 och 2014. Ribeiro skrev på för IFK Mariehamn sommaren 2013 och spelade 31 matcher i fotbollsligan. IFK Mariehamn beklagar dödsbudet. Ribeiro blev bara 26 år gammal. Hjärtproblem tros ligga bakom dödsfallet. Iltalehti och Ilta-Sanomat noterade sorgenyheten och berättade att IFK-Mariehamn hedrade minnet av Ribeiro genom att spela med sorgband hemmamatchen mot FC Lahti som IFK Mariehamn stiligt vann 3-0. (140 sportnotiser)

Kultur och media

Ålands sjöfartsmuseum i Mariehamn har utsetts till Årets museum 2016. Vandringspriset för Årets museum delades ut för tredje gången på Museigalan i Enare. Prisjuryns motiveringar var: "Ålands sjöfartsmuseum är ett utmärkt exempel på hur samarbete, effektivt nätverkande och en stark forskningsgrund leder till intressanta och väl presenterade utställningar, en svindlande ökning i besökartalen och en stark position i det egna samfundet. Ålands sjöfartsmuseum är meriterat inom sitt eget specialområde och ett aktivt museum. Sammanlagt tävlade 17 museer om titeln. Åbomuseet Aboa Vetus & Ars Nova var ett av de fem museer som gick till final, liksom Didrichsens konstmuseum, Helsingfors konstmuseum HAM och Postmuseum. (16 notiser)

Den kritikerhyllade indiska författaren och essäisten Rana Dasgupta kom till Finland och besökte Åland för att göra research för sin nya roman som delvis utspelar sig på Åland.

Läs på Yles webbplats om Rana Dasguptas researcharbete på Åland

Designern Ida Jonsson från Winter Studios på Åland har skapat en portfölj i läder som hon önskar att ska stöda unga i arbetslivet.

Se intervjun med Ida Jonsson på Yles webbplats

Turism, mat och fritid

Se länken med Succémorgon från Yle. Såhär kan man också locka nya invånare till Mariehamn

Succémorgon på Yle X3M:s webbplats

Till slut blir det lite nostalgi från en svunnen tid men med bekanta landskap. Med denna korta historiska Fennada-film om postgången på Åland på 1970-talet säger jag som i filmens slutord; tack för sällskapet och adjö!

Se den historiska filmen om postgången på Åland på YLE Arenan

Pressöversikten är sammanställd av Maria Larma på Ålandskontoret i Helsingfors.