Ålandskontorets pressöversikt augusti 2015; Åland i finskspråkiga media

I juli 2015 registrerades 746 medieträffar för sökordet Åland; 725 pressnotiser, 208 ingick i den så kallade Top Ten gruppen, 21 träffar fanns i etermedia. Den sammanlagda upplagan för samtliga träffar var 63 818 957.

Ekonomi, politik och samhälle

I Kauppalehti analyseras Viking Lines delårsresultat (13 övriga notiser om resultatet). Omsättningen sjönk med 2,5 % under årets andra kvartal jämfört med samma period året förut, dels för att Mariella på rutten Helsingfors – Stockholm var på torrdocka två veckor i april. Den hårda priskonkurrensen och den minskade passagerarkonsumtionen ombord på båtarna har gjort att lönsamheten sjunkit med nästan hälften trots billigare bränslekostnader.

Mängden passagerare på Viking Lines färjor steg till rekordsiffror i juli. Verkställande direktör Jan Hanses säger att priskonkurrensen varit stenhård och passagerarna vinner på det. På linjen Helsingfors – Stockholm sjönk antalet passagerare med en procent.

Keskipohjanmaa rapporterar om näringsministers Fredrik Karlströms besök i Jakobstad. Han önskar finländarna välkomna till Åland för att jobba ifall man har tillfredställande svenska kunskaper. Goda finska kunskaper behövs på Åland då majoriteten av handeln går till fastlandet. Ålands arbetslöshetsgrad är 3,6 procent, dvs. i praktiken full sysselsättning. På Åland finns många lediga arbetsplatser, säger han.

Sannfinländarnas riksdagsledamot Teuvo Hakkarainen uttryckte sig på Facebook och i Ilta-Lehti (3 notiser) om att han anser att det rika och priviligierade Åland borde ta emot alla de 15 000 flyktingar som är på kommande till Finland p.g.a. de stora statsandelar Åland får. Han menar att en vanlig medborgare måste flytta p.g.a. de flyktingförläggningar som planeras runtom i landet. Man behöver inte resa längre än till Malmö för att se hur det blir. Stället ser mera ut som Libanon än Sverige. Jag tar upp Ålandsfrågan genast då det i riksdagen tas upp frågan om invandring, säger Hakkarainen.

Ingen försvarade Hakkarainen, inte heller hans eget parti. Han fick istället svar och tillrättavisan av ordförande för Svenska folkpartiets riksdagsgrupp Anna-Maja Henriksson, riksdagsledamot Mats Löfström och lantrådet Camilla Gunell i 15 tidningar. Det är beklagligt att en riksdagsledamot får sprida felaktig information i media. Henriksson anser att det vore bra om Hakkarainen besökte Åland för att bekanta sig med landskapsregeringen och få en verklig bild om läget. Löfström är på samma linje och hoppas Hakkarainen skulle kavla upp ärmarna och sätta landet i skick i stället. Gunell säger att alla är välkomna till Åland oberoende om man flyttar på grund av arbete, studier, kärlek eller för att fly undan krig och förföljelse.

Försvar och sjöfart

Överlägset mest uppmärksamhet i tidningarna fick försvaret av Åland. Diskussionen gick som hetast kring månadsskiftet juli-augusti och därför kan ytterligare 40 artiklar rapporteras om denna diskussion med försvarsminister Jussi Niinistö, f.d. försvarsministern Carl Haglund, professorn i internationella relationer Pami Aalto och Sveriges riksdags försvarsutskotts ordförande Allan Widman.

Presidentparets besök på Åland fick mycket synlighet i finskspråkig media p.g.a försvarsfrågorna (31 notiser). I samband med besöken på Kastelholms slott, Bomarsunds fästning och museifartyget Pommern träffade presidentparet representanter för landskapet Åland. Talman Britt Lundberg stod värd för besöket. Under presskonferensen fick President Niinistö svara på frågor om krigshot och försvar av Åland. Han tyckte att ett svenskt stöd är välkommet vad gäller att övervaka att Åland är ett demilitariserat område under fredstid och hålls neutraliserat under krig. President Niinistö tyckte att diskussionen om krigshot går på övervarv. Det är oroande att man spekulerar med olika hotbilder, sade han.

De två amerikanska transportplan som misstänktes ha kränkt Finlands luftrum söder om Åland fick 32 notiser i tidningarna. Senare dementerade Försvarsministeriet uppgiften att planen flugit över det demilitariserade området.

Vrakfyndet som hittades utanför Lågskär och antas vara ångfartyget S/S Kantava väckte medias intresse. (21 notiser) I Ilta-Sanomat intervjuas marinarkeolog Marcus Lindholm från Ålands museibyrå. Vraket är orört och dykargruppen försöker hitta ägaren till fartyget och lasten som antas bestå av 290 ton koppar och kanske guld därtill. Idag är lasten värd över en miljon euro. S/S Kantava sjönk i en höststorm år 1925 på väg från Stockholm till St. Petersburg.

Sport

Fotbollen fick som vanligt mest artiklar och resultattabeller i tidningarna i augusti; totalt 213 sportnotiser av vilka 196 gällde fotboll. Ishockeysäsongen för damer har öppnats i Mariehamn. Finland vann alla tre matcher mot Sverige.

Djur och natur

Artiklar och notiser finns fortfarande i tidningarna om havsörnar, mördarsniglar och fästingar. (28 notiser) Fyra artiklar finns omspridningen av skarv i skärgården och hur skarvstammen sprider sig längre norrut. I Danmark, i Sverige och på Åland får man friare skjuta skarv än på fastlandet, där jakt enligt EU:s fågeldirektiv är förbjudet. NTM-centralen kan i vissa fall ge undantagslov för jakt. Forskarna har olika uppfattningar om hurudan inverkan skarven har på fiskbeståndet och fiskenäringen. Många fiskare påstår att skarvarna nu söker sig söderifrån mot Finland för att de där kan leva i fred. Jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen som besökte Nystad, medgav problem med skarv och han har lovat tillsätta en utredningsgrupp för att klargöra problemet.

En helsides illustrerad artikel finns i Länsi-Suomi on en ny bok ”Suomalainen maisema – Saaristo”, som utkommit i serien ”Finska landskap”. Denna fotografibok behandlar skärgården (inkl. Åland) under alla årstider. Fantastiska bilder! Utgivare är Suomen Ammattiluontokuvaajat ry, Arno Rautavaara och boken är den andra i en serie på fyra som utkommer för att hylla det självständiga Finland som snart firar 100-års jubileum.

Sommar och turism

Enligt statistikcentralen sjönk antalet ryska turister i Finland för juni med 40 procent i jämförelse med förra årets juni. De utländska turisternas övernattningar var 6 procent lägre än i fjol. Bland de inhemska resenärerna skönjdes endast en procents minskning. Den största ökningen skedde på Åland där mängden övernattningar steg med 18 procent.

Den kalla julimånaden fick 24 notiser i tidningarna. I Västra Finland och på Åland uppnåddes nästan den normala medeltemperaturen. De största nederbördsmängderna kom på Åland, västkusten och i Kainuu. Det åskade men mängden blixtar var liten.

Kultur och historia

I Iltalehti fanns en intressant illustrerad artikel om Georg August Wallin, född 24 oktober 1811 i Sund, Åland, död 23 oktober 1852 i Helsingfors. Han var språkvetare och forskningsresande som gjorde tre omfattande resor i Mellanöstern för att forska i språk och kultur. Varför en skärgårdspojke intresserade sig för att studera arabiska vet vi fortfarande inte men han sägs ha haft lätt för att lära sig språk. Trots sitt korta liv är han en av Finlands främsta forskningsresande. Han blev professor i orientaliska språk i Helsingfors 1851. Han dog följande år och blev begraven på Sandudds begravningsplats i Helsingfors och har fått en gata i Berghäll namngiven efter sig, Wallinsgatan.

Lahtis stadsteater sätter upp musikalen Stormskärs Maja av Anni Blomqvist (premiär 5.9) Musiken i denna version är av Matti Puurtinen. Över 12 000 biljetter är redan sålda en vecka före premiären.

MTV 3 berättar om den kommande premiären på världens mest kända musikal ”Fantomen på Operan” av Andrew Lloyd Webber, som har premiär på Nationaloperan 4.9. I huvudrollen som Christine ser vi åländska Sofie Asplund. Alla höstens biljetter är redan slutsålda.

Pressöversikten är sammanställd av maria.larma@alandskontoret.fi, telefon +358 9 676581.