Ålandskontorets pressöversikt december 2015; Åland i finskspråkig media

I december 2015 registrerades 300 medieträffar för sökordet Åland; 299 pressnotiser, 101 ingick i den så kallade Top Ten gruppen, 1 träff fanns i etermedia. Den sammanlagda upplagan för samtliga träffar var 19 209 506.

Ekonomi, politik och samhälle

Kauppalehti gör ett stort reportage om Viking Line Skandinavien Ab:s verkställande direktör Tapani Kauhanen. Han ansvarar för Viking Lines försäljning och marknadsföring i Sverige och den internationella försäljningen. Kauhanen skrev studenten i Idensalmi, började studera i Uppsala och på den vägen är han. Hans ledarskapsteser är att hitta varje persons positiva sidor och stärka dem, fel får man göra men ta lärdom av dem och det skall också vara roligt på jobbet. Att ha roligt på jobbet är en del av bra arbetsklimat. Man får inte glömma att ge feedback, det skall ske oftare än ett par gånger om året. Marknadsläget är hårt och tufft, utbudet inom branschen är stort. Den viktigaste växande marknaden är Asien. På grund av de minskade passagerarmängderna från Ryssland vore det viktigt att kunna locka mera svenskar till Finland.

Förra landskapsåklagaren Jens-Erik Budd på Åland åtalas för tagande av muta. Åtalet väcks av statsåklagare Christer Lundström. Lundström har i samma ärende väckt åtal mot en kvinna för givande av muta. Kvinnan har också anklagat Jens-Erik Budd för tvingande till sexuell gärning. Statsåklagaren har beslutat att inte väcka åtal mot Budd för detta. Kvinnan åtalas till denna del för falsk angivelse. Händelserna ansluter sig till en restaurangkväll i Mariehamn förra sommaren. Svarandena bestrider sin skuld. (3 notiser)

Sport

Iltalehti har en helsides-artikel om Robert Helenius som tog hem EM-bältet i tungvikt i matchen mot tysk-kanadensaren Franz Rill i Helsingfors. Sandra Helsing är verkligen glad över sin mans fina seger och att barnen får pappa hem till jul. Några dagar före matchen hade också tidningen Kaleva en artikel om Helenius, var han konstaterade att en VM-match är i tankarna varje dag:

En VM-titel är mitt enda mål.

I en undersökning som Golflehti gjort, fick golfspelare i stället för en proffspanel, rösta fram Finlands bästa golfbanor. Resultatet för år 2015 är 1) Vanajanlinna Golf & Country Club,Tavastehus 2) Viipurin Golf, Villmanstrand 3) Ålands Golfklubb, Slottsbanan och 4) Ålands Golfklubb, Kungsbanan. I tävlingen fanns tio olika belönings/bedömningskategorier.

På finska fotbollsligans årsmöte återvaldes Lasse Lehtinen till ordförande för 2016 (herrarnas fotbollsliga). Sverker Skogberg valdes som ny in i styrelsens arbetsutskott där han representerar IFK Mariehamn. Till arbetsutskottet som bistår ligans styrelse hör förutom Skogberg också ordf. Lehtinen, omvalda, viceordförande Ari Lahti (KuPS), Aki Riihilahti (HJK) och Raimo Sarajärvi (SJK). (16 notiser)

Väder och natur

Det blev i december mest artiklar om det rekordvarma vädret (98 notiser) gällande både vädret i november och december. På självständighetsdagen mättes värmerekordet 11,1 grader i Jomala. Det rekordet slogs av Kokemäki med 11,3 och Björneborg 11,4 grader 20.12. Dessa temperaturer var nästan desamma som på de flesta orter i Finland under midsommaren. Det speciella vädret i december möjliggjorde golfspel, att beskåda blommande rosor, och att plocka trattkantareller.

Pressöversikten är sammanställd av Maria Larma på Helsingforskontoret, maria.larma@alandskontoret.fi telefon +358 40 5472257.