Ålandskontorets pressöversikt januari 2016; Åland i finskspråkig media

I januari 2016 registrerades 260 medieträffar för sökordet Åland; 254 pressnotiser, 72 ingick i den så kallade Top Ten gruppen, 6 träffar fanns i etermedia. Den sammanlagda upplagan för samtliga träffar var 14 595 168.

Ekonomi, politik och samhälle

Styrelsen för Ålands penningautomatförening Paf har sagt upp sin vd Anders Ingves. Orsaken till uppsägningen är enligt styrelsens ordförande Jarl Danielsson att bolagets tillväxt på den internationella marknaden inte varit tillräcklig. Vi har under en längre tid haft olika uppfattning om på vilket sätt vi skall nå tillväxt, säger Danielsson. Paf behöver en annan sorts vd för uppdraget. Ingves säger sig vara överraskad av beslutet. Tills en ny vd rekryterats sköts uppdraget av ekonomidirektör Johan Rothberg. (3 notiser)

Statsrådet beviljar i år 30 miljoner euro i statsstöd till riksdagspartierna och partierna på Åland. Partistöden fördelas i proportion till det antal platser i riksdagen som partierna fått i valet. Stödet används till politisk verksamhet och kommunikation. Ålands landskapsregering får dryga 148 000 euro.

Turism och mat

Resemässan arrangerades sedvanligt på Mässcentrum i Helsingfors 21-24 januari. Visit Åland och övriga åländska turistföretagare fanns med på en gemensam avdelning ”Finlands Skärgård” Det var första gången Pargas, Kimitoön, Salo, S:t Karins, Nådendal, Åbo, Björneborg och Åland slog sig samman så stort. (4 notiser) Därtill hade Turun Sanomat gjort två helsidesartiklar om avdelningen ”Finlands Skärgård” Ju mera vi har att erbjuda tillsammans desto attraktivare blir skärgården, säger mässansvarige på Visit Åland, Sari Venho.

Midsommar var temat för mässan och maten inte att förglömma. Det fanns en skärgårdsbutik på avdelningen var hågade kunde köpa exempelvis åländsk ost, bröd, limonad och choklad. På torsdagen då det fanns branschfolk på plats hade avdelningen besök av framstående kockar som Michael Björklund och Christian ”Borgå” Sveholm som bjöd förtjusta internationella bloggare på åländska delikatesser. Stjärnkocken Björklund som var på gott humör gjorde ingen besviken. För Turun Sanomat berättade han om framtida planer med hotell som skall börja byggas vid Smakbyn och en nordisk kockskola där utbildningen skall ledas av två framstående svenska kockar. Utbildningen skall bli ettårig och vara mycket krävande. Vårt mål är att hitta en arbetsplats åt alla utbildade, säger Björklund. Efter detta bar det av till YLEs studio och inspelning av programmet Efter Nio. Finns att se på YLE arenan.

Riktiga hälsobomber står det som rubrik i tre stora artiklar om den finska äppelproduktionen som fördubblats under 2000-talet. Äppel är inte mera en säsongvara. På grund av bättre förvaringshantering hittar man också vintertid vackra, goda inhemska äpplen på butikshyllorna. Den årliga äppelproduktionen i Finland är cirka fem miljoner kilo och största delen, cirka fyra miljoner av den, kommer från Åland.

Sjöfart

Riksdagsledamot Mats Löfström skrev tillsammans med två andra riksdagsledamöter en insändare i Kauppalehti om vikten av att bevara sjöfartsstöden. Att frångå sjöfartsstöden skulle vara katastrof för de rederier, som seglar under finsk flagg, säger de. Det är viktigt att finska staten fortsätter sin framgångsrika sjöfartspolitik, vilket möjliggör för den finska flottan att växa, skapa nya arbetsplatser och kunna konkurrera med den svenska och estniska flottan.

Sport

Iltalehti och Uusimaa skriver om boxaren Robert Helenius som nu avstår från EM-bältet i tungvikt som han vann i matchen mot tysk-kanadensaren Franz Rill i Helsingfors i december. Meningen var att Helenius skulle försvara EM-titeln mot Dereck Chisora som boxas för Helenius förra arbetsgivare, det tyska stallet Sauerland. Det känns inte bra att ge upp men jag kan inte fortsätta försvara EM-titeln när jag vill bli världsmästare, säger Helenius. Hans dröm är att få boxas på Åland, kanske i år tillsammans med svenska boxare.

Det blir inte lång paus i fotboll – snart börjar fotbollsligan igen, nämligen den 2 april. (10 notiser)

IFK Mariehamns målvakt Otso Virtanen har undertecknat ett 3,5 år långt kontrakt med skotska Hibernian. Han tackar för tiden i Mariehamn och säger att de var avgörande tre år för hans karriär. Virtanen, född i Åbo, är glad för att förutom ha fått bra målvaktsträning också lärt sig svenska på kuppen. Hans styrka är längden, han mäter 195 cm och är lugn till naturen. Han har mycket potential, säger Hibernians tränare Alan Stubbs. (5 notiser/artiklar)

Världsmästrarna Fredrik Smulter, Antti Savolainen och Kenneth Sandvik är de lyskraftigaste stjärnorna i FM tävlingen i tyngdlyftning och bänkpress i Övertorneå som går av stapeln 5-7 februari.(2 artiklar)

Kultur

Ålands sjöfartsmuseum är en av kandidaterna för titeln Årets museum. Årets museum 2016 utses på de nationella museidagarna som arrangeras i Enare, Lappland i maj. Det är Finlands museiförbunds och ICOM Finlands kommitté som utser vinnaren. Sjutton museer anmälde sig till tävlingen. (2 notiser)

Pressöversikten är sammanställd av Maria Larma på Ålandskontoret i Helsingfors, maria.larma@alandskontoret.fi, telefon +358 40 5472257.