Ålandskontorets pressöversikt november 2015; Åland i finskspråkig media

I november 2015 registrerades 310 medieträffar för sökordet Åland; 307 pressnotiser, 74 ingick i den så kallade Top Ten gruppen, 3 träffar fanns i etermedia. Den sammanlagda upplagan för samtliga träffar var 15 731 708.

Ekonomi, politik och samhälle

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts chef Olli-Pekka Lehtonen har valts till landskapsläkare på Åland. Han tillträder tjänsten den 2 maj 2016. Hans uppgift blir bland annat att utveckla social- och hälsovårdstjänsterna på Åland. Lehtonen har varit bosatt på Åland sedan 2008.(6 notiser)

Hälsovård

Ny bakterie hittad hos finska fästingar (5 notiser) Fästingar som lever i Finland har observerats bära på bakterien Borrelia miyamotoi, som hör till en grupp av borreliabakterier som orsakar återfallsfeber. Bakterien har tidigare observerats i fästingarna på Åland, i Åbo universitets undersökningar har den påträffats i Åbo inre skärgård. Enligt forskarna förebådar fyndet förekomsten av den nya fästingförmedlade sjukdomen även i Finland men tillsvidare har ingen patient i Finland ännu diagnostiserats med denna infektionssjukdom. Till infektionen hör inte det typiska symptomet, ett ringformat utslag, vilket gör det svårare att identifiera sjukdomen.

Finländarna är friskare i väst än i öst. Det är resultatet av en undersökning gjord av Institutet för hälsa och välfärd. I städer med över 50 000 invånare är man friskast i Esbo och Helsingfors. Av alla orter i Finland är man friskast i Sottunga, Lumparland, Lemland, Grankulla och Saltvik. De kommuner som klarar sig bäst är ofta svenskspråkiga. Också då vi talar om lycklighetsfaktorn är Åland i topp. Faktorer som bidrar till det fina resultatet är att kommunerna har en bättre socioekonomisk situation, dvs. bättre inkomst och utbildning än genomsnittet samt andelen gifta är större. Det som även bidrar till bättre resultat är hälsosammare levnadsvanor och stark samhörighetskänsla. (16 notiser)

Sport

Nio tidningar hade en notis om IFK Mariehamns nya huvudtränarduo Peter Lundberg och Kari Virtanen som tar över efter Pekka Lyyski. - Vi vill pröva på att dela huvudtränaruppgiften. Vi tror att Lundis och Kari kompletterar varandra på ett bra sätt, säger IFK:s ordförande Robert Söderdahl.

Turism och mat

Två tidningar skriver om Slottsbalen 6.12. Där presenteras både program och buffésortiment. I drycksortimentet finns i år åländsk blåbärslemonad.

Turun Sanomat skriver om White Guide Nordic – guideboken där de bästa nordiska restaurangerna är listade och presenterade. I guiden finns 54 finska restauranger, av vilka tre åländska. (Smakbyn, Havsvidden och Nautical, red anm.)

Sjöfart och försvar

Två artiklar fanns om Silja Serenades torrdockning i Raumo, där fartyget får en ansiktslyftning. Systerfartyget Silja Symphony förnyas i januari 2016. Silja Serenade trafikerar under finskt flagg och har Mariehamn som hemmahamn. Fartyget beställdes 1987 av Effoa- Finska Ångfartyg Ab och gjorde sin jungfruresa 1990. Båda fartygen går på rutten Helsingfors-Mariehamn-Stockholm.

Väder och natur

Den fina, varma och torra oktober månad gav många artiklar och notiser i tidningarna. Solen sken i genomsnitt dubbelt mera än under en normal oktober månad. Flest soltimmar var det i Mariehamn 185 timmar. Månadens högsta temperatur mättes på Mariehamns flygplats den 2 oktober, 18 grader. Månadens kallaste temperatur mättes i Kittilä den 9 oktober -14,5 grader. November månads värmerekord gjordes 2 november 13.3 grader i Jomala men rekordet byttes till Kimitoön följande dag med 14,3 grader. Totalt fanns 64 artiklar/notiser om vädret där Åland nämndes.

Pressöversikten är sammanställd av Maria Larma på Helsingforskontoret, maria.larma@alandskontoret.fi telefon +358 40 5472257.