Analytiker vid Infrastrukturavdelningens allmänna byrå

Ålands landskapsregering lediganslår en tillfällig tjänst som analytiker vid Infrastrukturavdelningens allmänna byrå. Den tillfällig tjänsten tillsätts till och med 31.12.2025 med möjlighet till förlängning.

Vill du vara med i projekt Sunnanvind och möjliggöra storskalig havsbaserad vindkraft på Åland? Vi kan erbjuda dig en spännande och utvecklande tjänst där du sitter i centrum för utvecklingen av havsbaserad vindkraft på Åland! 

Arbetet som analytiker

Projekt Sunnanvind är ett betydande utvecklingsprojekt som har drivits av landskaps-regeringen sedan 2021. Projektet arbetar för att möjliggöra etablering av storskalig havsbaserad vindkraft i Ålands norra havsområden. Helt utbyggda vindkraftsparker skulle innebära investeringar i mångmiljard-klassen av de företag som genom konkurrensutsättning erhållit utvecklingsrättigheter.

Mer information finns på projekt Sunnanvinds hemsida och på landskapsregeringens hemsida: 

www.sunnanvind.ax 

https://www.regeringen.ax/infrastruktur-kommunikationer/storskalig-havsbaserad-vindkraft.

Projekt Sunnanvind drivs operativt av en projektledare och en projektutvecklare som stöds i arbetet av projektägaren. Projektets styrgrupp består av både tjänstemän och ministrar. Projektet har frekventa statusmöten med den politiska landskapsregeringen. Det politiska stödet för projektet är starkt både inom regeringen, lagtinget och de politiska partierna.

För tillfället arbetar projektet med planläggning och miljöbedömning för de områden som planeras att utvecklas. Övriga centrala aktiviteter som ingår i projektet är att ta fram en intäkts- och affärsmodell samt auktionsprocess för områdena. Arbetet innefattar många parallella aktiviteter. 

Projektet behöver i detta skede ytterligare resurser i form av en analytiker. Analytikerns ansvarsområden och arbetsuppgifter kommer att närmare bestämmas med beaktande av personliga erfarenheter, kompetenser och intressen. Till arbetsuppgifterna kan höra bland annat följande:

  • Analysera och bearbeta ekonomiska modeller

  • Sammanställa analyser och rapporter

  • Ansvara för planering och genomförande av olika aktiviteter 

  • Sköta projektadministration och -dokumentation

  • Uppfölja och koordinera avtal och leveranser

  • Sköta och koordinera externa kontakter och möten

  • Producera presentationsmaterial och hålla presentationer

  • Analysera marknaden för vindkraft och energi, skapa och upprätthålla marknadsuppföljningsrutiner och rapportering.

Behörighetskrav och kompetensprofil

Behörighetskrav för tjänsten är vid högskola, som är erkänd av nationell utbildnings-myndighet, avlagd examen som motsvarar minst tre års heltidsstudier med lämplig inriktning. God muntlig och skriftlig förmåga i svenska och god kunskap i engelska är ett krav och övriga språkkunskaper önskvärda. Du förväntas ha gedigen kunskap av att hantera och analysera data och erfarenhet av arbete i kalkylprogram och skapa modeller (Microsoft Excel). Vi kommer att sätta vikt vid dina personliga egenskaper och på intervjutillfället.

Vi önskar att du har ett genuint intresse inom sakområdet, är analytisk och trivs med att arbeta med komplicerade sakfrågor, men samtidigt klarar av att korrekt förenkla kunskapen för att göra den tillgänglig för andra. Effektivitet behövs liksom förmåga att prioritera, samtidigt som det är viktigt att det som levereras är väl genomarbetat. 

Vi tror att du har projekterfarenhet, är en god utredare, har lätt att ta dig an nya uppgifter och är strategiskt lagd. Du behöver vara strukturerad och drivande, men ändå lyhörd och samarbetsinriktad. 

Vi kan erbjuda dig en trevlig arbetsgemenskap och ett intressant, utmanande och utvecklande jobb där ditt arbete påverkar ålänningarnas morgondag. Du kommer att vara en del av samhällsutvecklingen på insidan och delta där förändringsprocessen sker. 

Tillträde 

Tillträde enligt överenskommelse. Prövotid tillämpas i överenskommelse.

Tjänsten är projektanställning till och med 31.12.2025 med möjlighet till förlängning.

Lön

Lön utgår i lönespannet 3 547,40 – 4530,38 euro/månad, utgående ifrån erfarenhet. Ett allmänt tillägg om 121,24 euro/månad tillkommer. 

Ansökan

Ansökningshandlingarna med CV ska vara registraturen tillhanda senast 4.1.2024 kl. 15:00 på adressen: registrator@regeringen.ax, eller

Ålands landskapsregering

PB 1060        

AX-22111 MARIEHAMN

Mer information om arbetet som analytiker

Läs mer om att arbeta på Ålands landskapsregering på vår webbplats

(www.regeringen.ax/arbete-pension/arbeta-pa-landskapsregeringen)

Närmare information lämnas av byråchef Gustav Blomberg och projektägare Stefan Fransman, telefon till växel +358 18 25000, e-post: fornamn.efternamn@regeringen.ax.

Infrastrukturavdelningen och dess allmänna byrå

Infrastrukturavdelningen vid Ålands landskapsregering sköter landskapets transport-infrastruktur och trafik och har även ansvar för bygg- och bostadsfrågor och energifrågor. Avdelningen har drygt 100 anställda och en nettobudget om ca 50 Meuro.

Infrastrukturavdelningen har tre byråer; allmänna byrån, transportbyrån och vägnätsbyrån. Allmänna byrån sköter lagstiftnings- och förvaltningsfrågor samt bygg- och energifrågor. 

Vid allmänna byrån finns Bygg- och energiteamet med sakkunniga tjänstemän inom plan, bygg, el och energi. Teamet arbetar förutom med lagstiftningsutveckling, ekonomiska stöd och prövning och tillsyn  även med ett mångfacetterat utvecklingsarbete.

Inom teamets ansvarsområden handlar arbetet om att leda Åland till en samhällsförändring i en hållbarare riktning, med de medel som landskapsregeringen har att tillgå. Teamet ansvarar för att landskapsregeringens bygg- och energirelaterade stöd ger största möjliga utdelning för hållbarhetsomställning. Teamet har även ansvarsområden för genomförande av vissa utvecklingsmål i Utvecklings- och hållbarhetsagendan för Åland; Ålands Energi- och klimatstrategi, samt arbetet med att föra markplaneringen i en hållbarare riktning.